2024. április 18.

Megtartották a csütörtökön bejelentett sztrájkot

Bérkövetelés miatt több mint 500-an két órára beszüntették a munkát a Bosch-konszern egyik miskolci gyárában. A bértárgyalások újrakezdését követelik.

A miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. telephelyén a sztrájkhoz 508 dolgozó csatlakozott a vállalat több mint 2200 állandó munkavállalója közül. A Bosch másik, kéziszerszámokat gyártó telephelye nem vett részt a sztrájkban - mondta Ficzere Ferenc, a magyarországi Bosch csoport kommunikációs igazgatója az MTI-nek.

Közlése szerint a Bosch csoport Magyarországon minden évben a piaci környezetnek megfelelően és a törvényi előírásokat betartva emeli a munkások fizetését. A fizetéseket úgy határozzák meg, hogy a dolgozók korrekt béreket kapjanak, és emellett az "éles piaci versenyben a versenyképességünk megmaradjon, ezáltal a munkahelyek biztonsága se kerüljön veszélybe" - hangsúlyozta.

A 2018-as béremelésről tavaly decemberben kezdték a bértárgyalásokat a munkavállalók képviselőivel. A Bosch csoport magyarországi telephelyein a munkavállalók ide bére átlagosan közel 10 százalékkal emelkedett. A konkrét mértékek vállalatonként és tevékenységi területenként eltérőek, amit az adott vállalat eredményétől az egyéni teljesítménytől is függ.

A Robert Bosch Energy and Body Systems Kft.-nél az egyeztető tárgyalások 2017. december 21-én megegyezés nélkül zárultak, így a munkáltató döntött a béremelés mértékéről. Az Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete (ÉTMOSz) 2018. január 25-én újabb kollektív munkaügyi vitát kívánt kezdeményezni a miskolci autóipari gyár vezetőségével.

Ficzere Ferenc közölte: a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft.-nél a dolgozók 99 százaléka a béremelést tartalmazó munkaszerződés-módosítást aláírta, és az emelt bérek kifizetése ezek alapján a szokott időben megtörtént. A gyárban a már elfogadott, emelt fizetéseken felül hűségbónuszt is bevezettek.

Janik Tamás, a szakszervezeti tömörülés elnöke szerint sikeres munkabeszüntetést szerveztek a miskolci kft.-nél. A műszakban lévő fizikai dolgozók 90 százaléka részt vett a sztrájkban, a termelés két órára gyakorlatilag megállt. A sztrájk fegyelmezetten és békésen zajlott, ideje alatt a munkavállalók a gyár kantinjában gyűltek össze, rendzavarás nem történt. A munkavállalók egyértelműen kiálltak amellett, hogy a cég által differenciáltan végrehajtott 9 százalékos béremelés nem elegendő. A szakszervezet ilyen mértékű támogatás mellett továbbra is követeli, hogy a munkáltató az általa egyoldalúan lezárt bértárgyalást újrakezdje.

Megosztás

Az idei év hozhatja meg az IT iparágnak a növekedést?

Hello Gazdaság

Az idei év hozhatja meg az IT iparágnak a növekedést?

  • 2024.02.2

Az IT szektor a 2023-as évben az előző évi növekedéshez képest csökkenést mutatott a megrendelések tekintetében, azonban hazai és nemzetközi jóslatok szerint az idei évben növekedésnek indulhat - végzett piaci körképet a hazai IT munkaerőpiac egyik vezető cége, a Bluebird.