2024. április 18.

Nincs változás – továbbra is jó üzlet a lakáskiadás

A legnagyobb vidéki egyetemvárosok közül Miskolcon a legolcsóbbak az albérletek, míg a főváros után Debrecenben és Pécsen kell a legtöbbet fizetni.

Budapesten február elején 140 ezer forint volt az átlagos bérleti díj, ami az albérletpiacon főszezont jelentő tavaly augusztusi szinthez képest 10 ezer forintos csökkenést jelent. A fővárosban továbbra is az V. kerületben a legdrágábbak a kiadó lakások, havonta átlagosan 200 ezer forintot kérnek ezekért. A legolcsóbb albérletek a XXIII. kerületben találhatók, ahol 90 ezer forintos átlagáron lehet bérelni.

Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője szerint egyelőre nincs szó trendfordulóról, hiszen tavaly februárhoz képest 10 ezer forinttal drágultak az átlagos bérleti díjak a fővárosban. Azóta 5 százalékkal nőtt a magánszemélyek által meghirdetett kiadó lakások száma, és a megyei jogú városokban is jelentős, 30 százalékot meghaladó volt a kínálatbővülés. Ez gátat szab az albérletárak emelkedésének.

Az ingatlan.com adatai szerint Debrecenben február elején 90 ezer forintért kínálták a kiadó lakásokat, ami 6 százalékos emelkedést jelent augusztushoz viszonyítva. Nagyobb mértékben drágultak a pécsi albérletek: 80 ezerről 90 ezer forintra. Ezzel szemben Szegeden és Miskolcon lényegében stagnáltak a díjak. Szegeden február közepén havi 85 ezer forintba kerültek az albérletek, Miskolcon pedig 66 ezer forintot kellett fizetni, ami lényegében megegyezik a tavaly augusztusi szinttel – tájékoztatott a civishir.hu.

Fontos változás az albérletkiadásban, hogy a bérbeadónak az idei évben már nem kell megfizetnie a 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást, ha a bérbeadásból származó jövedelme éves szinten meghaladja az 1 millió forintot. Balogh László szerint az intézkedés fehérítheti az albérletpiacot, aminek kínálata jelentősen átrendeződik. A fővárosban például jelentősen csökkent a 100 ezer forintnál olcsóbb havi bérleti díjjal meghirdetett kiadó lakások aránya. Míg tavaly januárban a magánszemélyek által feladott kiadó lakáshirdetések 33 százaléka tartozott ebbe az árkategóriába, idén januárban már csak 19 százalékuk. Szerinte ennek fő oka, hogy a növekvő kereslet miatt évről évre emelkedik az a minimális árszint, amennyiért elfogadható minőségű lakást lehet bérelni.

Megosztás