Tudomásul vette a Bosch a miskolci sztrájkbejelentést | Hello
2024. április 25.

Tudomásul vette a Bosch a miskolci sztrájkbejelentést

A munkások 19 százalékos béremelést és lojalitási bónuszt kérnek a munkaviszonyban eltöltött évek után, valamint a cafeteria keretösszeg 360 ezer forintra növelését.

Február 12. hétfőre 2 órás általános sztrájkot hirdetett az Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete (ÉTMOSz) a miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft.-nél, miután megrekedtek a bértárgyalások a felek között – közölte Janik Tamás, a szakszervezet elnöke az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint elkötelezettek a békés megoldás mellett, de a munkáltató a szakszervezet által kezdeményezett kollektív munkaügyi vitától elzárkózik, ezért a szakszervezeti tömörülés csütörtökön sztrájkbizottság felállítása mellett döntött. Nem maradt más választása a munkavállalóknak, mint a munkabeszüntetés nyomásgyakorló eszközéhez nyúlni – hangsúlyozta Janik Tamás. A szakszervezet 19 százalékos béremelést és lojalitási bónuszt kér a munkaviszonyban eltöltött évek után, valamint a cafeteria keretösszeg növelését, 360 ezer forintra.

A vállalat 2017. december 21-én lezárt konzultáción bemutatott tervezet szerint megkezdte a béremelés adminisztrációját annak érdekében, hogy a munkavállalók a következő bérkifizetésnél már a magasabb munkabéreket kapják meg. Ennek ellenére a szakszervezet 2018. január 25-én újabb kollektív munkaügyi vitát kívánt kezdeményezni a vezetőséggel.

Korábban Hatvanban tartottak a dolgozók figyelmeztető sztrájkot a Robert Bosch Elektronika Kft. telephelyén, amely végül a hatvani gyárra vonatkozó konszenzuson alapuló, kölcsönösen támogatott megállapodással zárult.

Dr. Ficzere Ferenc, a magyarországi Bosch csoport kommunikációs igazgatója az Észak-Magyarországnak elmondta: a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft.-nél a dolgozók 99 százaléka aláírta a béremelést tartalmazó munkaszerződés-módosítást, és az emelt bérek kifizetése ez alapján történik a szokott időben, emellett bevezették a hűségbónuszt is. Közölte, hogy a társaság vezetése a kétórás figyelmeztető sztrájk bejelentését tudomásul vette és a jogszabályoknak megfelelően fog eljárni.

Megosztás

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

Hello Gazdaság

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

  • 2024.03.19

A költségcsökkentés és az AI megjelenése átrendeződést hozhat a piacon az idei évben. Bizonyos munkakörök továbbra is keresettek maradnak, összességében azonban csökkenő tendencia figyelhető meg az IT szakemberek foglalkoztatásában.  

Az idei év hozhatja meg az IT iparágnak a növekedést?

Hello Gazdaság

Az idei év hozhatja meg az IT iparágnak a növekedést?

  • 2024.02.2

Az IT szektor a 2023-as évben az elÅ‘zÅ‘ évi növekedéshez képest csökkenést mutatott a megrendelések tekintetében, azonban hazai és nemzetközi jóslatok szerint az idei évben növekedésnek indulhat - végzett piaci körképet a hazai IT munkaerÅ‘piac egyik vezetÅ‘ cége, a Bluebird.Â