2024. április 23.

Hamar megtérül, ha átképezzük magunkat

Kevesebb mint egy év alatt meghozza az eredményét egy OKJ-s képzés elvégzése – derül ki egy friss felmérésből.

Manapság számos tényező miatt dönthetünk úgy, hogy új végzettség megszerzésébe fogunk: ilyen lehet a jobb kereset elérésnek szándéka, a szakmai előmenetel, a pályamódosítás vagy általában a tudásszomj is nyomós érv lehet a tanulás mellett. Az OKJ-s képzések manapság nagyon népszerűek, hiszen viszonylag rövid idő alatt, rugalmas időbeosztás mellett juthatunk használható képesítéshez.

A Perfekt Zrt. hallgatói körében végzett felmérése szerint a megkérdezettek 67 százaléka a szakmai előmenetel miatt, a jelentkezők több mint egyharmada (32 százalékuk) pedig munkahelyváltás céljából képzi magát tovább. 23 százalékuk magasabb jövedelmet remél, 13 százalékuk jelenlegi pozícióját, munkakörét szeretné bebiztosítani az új tudás megszerzésével.

Rövid idő alatt juthatunk jól fizető álláshoz

A tanulást fontolgatók számára az egyik legfőbb kérdés, hogy megtérül-e a tanulás, illetve mennyi idő alatt valósíthatók meg a kitűzött célok az OKJ elvégzése után. Tóth Réka, a Perfekt Zrt. oktatási szakértője elmondta, hogy felmérésük alapján a jelentkezők 70 százaléka kevesebb mint egy év alatt elérte célját a képzéssel. A megkérdezettek közel felének hat hónap sem kellett mindehhez: 14 százaléknak a képzés elvégzése után azonnal, szintén 14 százaléknak 1-3 hónap alatt, 15 százaléknak pedig 4-6 hónap alatt térült meg a tanulásba fektetett idő és energia.

A szakértő szerint a gyors megtérülési idő elsősorban annak köszönhető, hogy az OKJ-s képzések gyakorlati és piacképes tudást adnak olyan területeken, amelyeken rövid idő alatt lehet jól fizető állásokat szerezni. Kifejezetten nagy az érdeklődés a pénzügyi-gazdasági OKJ-s képzések iránt, amelyeket akár kombinálhatnak is a jelentkezők, így egymást kiegészítő tudást szerezhetnek, amely jól értékesíthető a munkaerőpiacon.

Az informatika aranybánya

Folyamatosan lehet hallani, hogy világszerte hatalmas az informatikushiány. Hazánkban is több tízezerre becsülik a munkahelyek számát, melyek betöltésre várnak. Különösen vonzóvá teszi ezt a szakmát, hogy az átlagfizetések felett lehet keresni sokkal. Manapság már több magániskola, mint a Green Fox és a Reaktor Labs versenyez a hallgatók kegyeiért, akik a néhány hónapos képzés után már egy multinál találhatják magukat. A verseny élességét az iskolák között jól jelzi, hogy utóbbi iskola például ingyenes képzést is hirdet néhány szerencsésnek.

Megosztás

Kutyabarát nemzet lettünk

Hello Ország

Kutyabarát nemzet lettünk

  • 2024.03.13

A pandémia óta egyre többen tartunk kutyát, a fiatal párok növekvő számban még az első gyermek érkezése előtt vállalnak „fur baby”-t, azaz négylábú családtagot.