2024. április 19.
Le lehet kapcsolódni az áramszolgáltatókról?

Le lehet kapcsolódni az áramszolgáltatókról?

Az energiapiac átalakulása ígéretes távlatokat nyit meg a fogyasztók előtt: a jövő háztartásaiban az energiatermelés, a fogyasztások optimális elosztása, valamint az elektromos közlekedés várhatóan szerves egységet alkotnak majd. 

A digitalizáció, a decentralizált energia-előállítás terjedése, valamint az egyes iparágak határainak elmosódása egyaránt átrajzolják az energiafogyasztók, és az energiaszolgáltatók életét. Elég csak a napelemekre gondolnunk, amelyek segítségével a fogyasztók saját maguk termelhetik meg a háztartásukban felhasználandó villamos energia egy részét.

 

Napelem: a megtérülő befektetés

A Deloitte könyvvizsgáló és tanácsadó cég kimutatása szerint a napelemek felhasználása Magyarországon dinamikus növekedést mutat: az elmúlt tíz évben több mint 25 000 háztartási méretű naperőmű épült az országban. Áruk folyamatosan csökken, miközben a hatásfokuk egyre növekszik és az energiatárolás is megfizethetőbbé válik. Így a háztartási méretű napelemek egyre vonzóbb beruházási lehetőséget jelentenek a lakosság számára, hiszen jelenleg egy nagyjából 1,2 millió forint költségű háztartási napelem-beruházás 12-13 év alatt térül meg, ami a napelemek teljes élettartamára számítva közel 8 százalékos megtérülést jelent.

 

A teljesen önellátó rendszer lehet a következő lépés

Ha valaki saját maga termeli meg és tárolja a felhasznált villamosenergiát, azaz autonóm fogyasztóvá válik, teljesen függetleníteni tudja magát a hálózattól. Saját energiatermelő és -tároló rendszer kiépítésével egy háztartás teljes villamosenergia-költsége megspórolható, ami egy átlagos családi ház esetén nagyságrendileg évi 130 ezer forint – hívja fel a figyelmet a Deloitte, ám hozzáteszik azt is, hogy egy egész háztartást ellátni képes energiatároló telepítésének költsége jelenleg nagyon magas, akár a napelemes rendszer költségének duplája is lehet. Így a közeljövőben nem várható a teljes önellátáshoz szükséges háztartási napelem és energiatároló együttes telepítésének pénzügyi megtérülése.

Mező Csaba, a Deloitte energiaszektorának vezetője szerint a gyors megtérüléshez jelentős piaci változásokra, többek között arra lenne szükség, hogy az energiatároló eszközök jelenlegi ára az ötödére csökkenjen, az elektromos autók töltését megadóztassák, vagy például a jelenlegi éves szaldós elszámolás havi elszámolásra alakuljon át. A szakértő úgy látja, ez azt mutatja, hogy lakossági szinten továbbra is a villamosenergia-hálózat a legköltséghatékonyabb eszköz a fogyasztás és termelés időben való ingadozásának kezelésére.

 

Reagálni kell az okosotthonok és az e-mobilitás kihívásaira

Az energiapiac változása mellett az ügyfelek is egyre tudatosabbak az energiafelhasználásukat illetően, ennek köszönhetően az okosotthonok globális piaca jelentősen nőni fog a következő öt évben. Ezt a változást az energiaszolgáltatóknak is le kell követniük, és reagálniuk kell az új ügyféligényekre, személyre szabott ajánlatokat kínálva számukra.

A háztartási energiatermelés térnyerése mellett az energiapiacot az e-mobilitás is jelentősen formálja, amelynek egyre meghatározóbb a szerepe a közlekedésben, hiszen szinte már minden gyártó kínálatában megtalálhatóak a plug-in hibrid és teljesen elektromos modellek. Bár az elektromos autók ára még jócskán meghaladja az azonos kategóriájú belső égésű autók árát, de a jövőben az elektromos autók számának meredek felfutására számít a Deloitte.

Megosztás

Kutyabarát nemzet lettünk

Hello Ország

Kutyabarát nemzet lettünk

  • 2024.03.13

A pandémia óta egyre többen tartunk kutyát, a fiatal párok növekvő számban még az első gyermek érkezése előtt vállalnak „fur baby”-t, azaz négylábú családtagot.