2024. április 19.
Itt hagy minket Balog Zoltán és Mészáros Lőrinc

Itt hagy minket Balog Zoltán és Mészáros Lőrinc

Nekünk is sír az egyik szemünk, a másik meg nevet. Hétfő esti és kedd reggeli eseménycsokor.

Aki ma Magyarországon él, annak az egészségügy helyzetéről biztosan első kézből származó „élményei” vannak. Az oktatásról pedig jobb esetben másodkézből vannak információi, mondjuk látja, hogy a tanár ismerőse hogyan lép le hetekre nyaralhatni egzotikus desztinációkra. (Természetesen viccelni próbálunk, ilyen itthon nincs, hacsak a delikvens párja nem ügyes vállalkozó és/vagy korrupt politikus).

Ismét női minisztere lesz hazánknak?

Mindenesetre a tárcavezető hétfő este egy terjedelmes interjút adott az Origónak, ami „Balog Zoltán: Az egyik szemem sír, a másik nevet” címmel jelent meg. Az írásból kiderül, hogy a hat évig a miniszteri bársonyszéket koptató Balog helyett mást ültet a miniszterelnök a helyére. Ismert, hogy Orbán Viktor a választás másnapján kijelentette, hogy demográfiai súlypontú kormányzást akar, így az EMMI-re komoly szerep vár a következő négy évben. A találgatás természetesen már meg is kezdődött az utód kapcsán, nem meglepő módon a családügyi államtitkár, Novák Katalin is az esélyesek között van, ahogyan Palkovics László oktatási államtitkár is, illetve Balog bedobott egy „rejtélyes” harmadik nevet is Orbánnak.

Visszatérve a vicchez, hogy a magyar tanár a Kanári-szigetekre jár nyaralni: valószínűleg nem teljesen független az Index cikkének időzítése Balog távozásától, a „Többet keres a kezdő buszsofőr, mint egy egyetemi adjunktus” című anyagot talán nem is nagyon kell magyarázni, meg azt sem, hogy mi ezzel az alapvető probléma. A cikkből az is kiderül, hogy nem is kell „németbe” vagy valami más utópia felé száguldó nyugati államba menni, ha a tanár „jobban akar élni”, már Szlovákiában is akár háromszoros pénzt lehet szakítani.

„Magyar ország”

A másik mozgatórugó a kormánykritikus portál cikkének időzítése mögött a miniszterelnök hétfői jelenése áll a XI. Szakma sztár fesztivál megnyitóján, melyről hosszú beszámolót készített a Magyar Idők a keddi számában. „Orbán Viktor szerint Európa ma úgy van összerakva, hogy szerencsésebb múltú és gazdagabb országok el tudják szívni más nemzetek szakképzett fiataljait. (...) 'felépítjük azt a Magyarországot, ahol a fiatalokat munkahely, tisztességes fizetés, biztonság, saját családi otthon lehetősége várja'. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: a legutóbbi parlamenti választáson a magyarok úgy döntöttek, hogy Magyarország továbbra is maradjon magyar ország” – írják. A lap egyébként ismét hosszasan foglalkozik a Gyárfás-üggyel.

Mészáros Lőrinc miatt nevet a másik szemünk

Ahogyan megszólal a Magyar Időkben Mészáros Lőrinc is, annak kapcsán, hogy otthagyja a politikát – utóbbit egyébként az Mfor szúrta ki. A kormányközeli lapban a polgármester arról beszél, hogy „az irányítása alatt lévő tőzsdei vállalatok jelentős tranzakciók előtt állnak, gazdasági érdekeltségei átfogó szervezeti átalakuláson mennek keresztül, amelyek tulajdonosként teljes embert igényelnek”. És ezért nevet a mi másik szemünk, hiszen így a haza építésén dolgozhat a „a teljes magyar gazdaságtörténet leggyorsabban gazdagodó milliárdosa”.

És ha már milliárdosok a miniszterelnök környezetéből, a Népszava számolt be róla, hogy elkezdődött az Európai Bizottság és a magyar kormány között az a tárgyalás, amelynek végén kiderül, mennyi pénzt veszít az ország a kormányfő vejének volt érdekeltsége miatt. De nem csak Brüsszellel vív csatákat hazánk: Kovács Zoltán a The Washington Post című lapban „A magyarok számára Magyarország az első” címmel reagált az újságban április elején megjelent írásra, amely a magyarországi demokrácia helyzetét firtatta – számolt be a Híradó.hu.

Hétvégi hírcsokrunkat az alábbi linken érheti el.

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.