2024. április 18.

Olasz kormányalakítás - Az Öt Csillag Mozgalommal alakít kormányt a Liga?

Az új olasz kormány megalakításának a parlamenti választásokon győztes jobboldali koalíciótól kell kiindulnia, de a stabil kormány megalakítása érdekében bevonjuk az Öt Csillag Mozgalmat is - jelentette ki Matteo Salvini, a jobboldali szövetséget vezető Liga miniszterelnök-jelöltje a Sergio Mattarella államfővel tartott egyeztetést követően a sajtónak csütörtökön Rómában.

Salvini hangsúlyozta: az a cél, hogy olyan kormány jöjjön létre, amely legalább ötéves hivatali idejét kitölti. Ezt a március 4-i választásokon győztes jobboldali koalíciónak kell alakítania, de az Öt Csillag Mozgalom (M5S) bevonására is szükség van, különben nem lehetséges a kormányalakítás – írta az MTI.

„Nemet mondunk az ideiglenes, improvizált, szedett-vetett megoldásokra” - hangsúlyozta. Hozzátette, olyan római kormányt akar, amellyel Olaszország ismét számít Brüsszelben és nem a német kancellár és a francia elnök párosának európai döntései után fut.

Salvini hozzátette: a következő napokban tovább egyeztet az M5S-szel és az összes többi politikai erővel. Megjegyezte, ha sikerül a tartós kormányalakítás, ez akár a következő tíz évre is szólhatna. Hangsúlyozta, hogy kormányalakítási kudarc esetén a Liga nem fél visszatérni az urnákhoz.

A parlamenti választásokon a jobboldali koalíció kapta a legtöbb szavazatot, több mint 37 százalékot. A szövetség legnagyobb pártja a Matteo Salvini vezette Liga lett, több mint 17 százalékkal. Önálló pártként viszont az M5S kapta a legtöbb voksot, többb mint 32 százalékot. Egyikük sem szerzett azonban a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többséget.

Az elnöki palotában zajló kormányalakítási konzultációk második napján Sergio Mattarella elsőként a balközép Demokrata Párt (PD) küldöttségét fogadta, amelyet Maurizio Martina ügyvivő főtitkár vezetett. Martina a sajtónak kijelentette, nem kötnek választási szövetséget az M5S-szel, ellenzékbe vonulnak. Megjegyezte, hogy az M5S és a Liga már felosztotta egymás között a parlamenti elnöki és bizottsági helyeket, ami a két formáció közötti összhangra utal.

A szintén a jobboldali szövetséghez tartozó Hajrá Olaszország (FI) delegációját Silvio Berlusconi vezette. Berlusconi először kijelentette, hogy a FI elutasítja a „populista, gyűlöletet keltő, az országot elszegényítő, igazságosztással fenyegető erőket”, egyértelműen az M5S-re utalva. Ugyanakkor nem zárta ki a megoldáskeresést a kormányalakítás érdekében.

A parlamenti delegációk sorát délután az M5S zárja Luigi Di Maio miniszterelnök-jelölttel, aki korábban minden politikai erő felé nyitottnak mondta magát, egyedül a Silvio Berlusconival közös kormányzást zárta ki. Felmérések szerint az M5S szavazóinak 58 százaléka támogatná, hogy az M5S és a Liga közösen alakítson kormányt.

Sergio Mattarella az esti órákban közleménnyel jelenti be, milyen eredményre jutott az egyeztetések után. Olasz politikai szokás szerint valószínűleg gondolkodási időt kér, időt hagyva a pártoknak a további háttéregyeztetésekre, és a jövő héten újabb konzultációkat tarthat.

 

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.