2024. április 16.
Orbán: Az új kormány a harcosok klubja

Orbán: Az új kormány a harcosok klubja

Napi közéleti összefoglalónkat az MTI híranyagából válogattuk.

A miniszterelnök szerint erkölcsi kötelességük végigvinni a migrációellenes alkotmánymódosítást. Orbán Viktor erről és az új kormány összetételéről a Kossuth rádió 180 perc című adásában beszélt. A kormányalakításról elmondta: a kabinet céljai évek óta változatlanok, mégis minden ciklusnak sajátos karaktere van, és a feladatokhoz kell válogatni az embereket, nem fordítva. Az új kormányban heten profi politikusok, heten pedig a politikán kívül gyűjtötték össze tekintélyüket, tudásukat - fogalmazott. A leendő minisztereket ért bírálatokat pedig úgy kommentálta: ez a harcosok klubja, aki ide belép, annak számítania kell arra, hogy a riválisai meg fogják támadni.

 

Az MNB alapítványának szőnyegvásárlásai ellen tiltakozik a DK

Az MNB előtt tartott sajtótájékoztatón a párt helyettes szóvivője úgy fogalmazott: a magyar emberek "nem azért fizetik Európa legdrágább adóit", hogy Matolcsy György jegybankelnök saját kényelmére költse el ezeket a pénzeket. Rónai Sándor kijelentette, hogy a "jegybankelnök luxuskiadásaira" fordított pénzeknek sokkal jobb helyük lenne az oktatásban és az egészségügyben. A párt aktivistái az esemény alatt egy rongyszőnyeget tartottak kifeszítve, amit a helyettes szóvivő felajánlott Matolcsy Györgynek és a Pallas Athéné Domus Animae alapítványnak.

 

A magyar gazdaság növekedése magasabb az eurózónán belülinek

A magyar gazdaság növekedésének mértéke lényegesen magasabb az eurózónán belülinek - mondta Pesuth Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi kapcsolatok igazgatója pénteken az M1 aktuális csatornán. Elemzésében rámutatott arra, hogy Magyarországon jelentős gazdasági szerkezetváltás történt. Pesuth Tamás kifejtette, a magyar kormány előrejelzésében lévő GDP-számok magas gazdaságpolitikai várakozásokat jeleznek, és fontos szempont, hogy a gazdasági növekedésből a lakosság és a vállalatok mit éreznek.  Pesuth Tamás szerint új szakasz jön a magyar gazdaságtörténetben, várható, hogy versenyképességi és növekedésfokozási fordulat lesz, az egyes gazdaságpolitikai intézkedéseket ez alá rendelik.

 

MNB: lassult a lakásárak növekedése

Nominálisan 1,0 százalékos, reálértéken pedig 0,4 százalékos volt a lakásárak növekedése tavaly az utolsó negyedévben, ami lassulást jelez az előző negyedévi 3,8, illetve 3,6 százalékhoz képest - derül ki a Magyar Nemzeti Bank pénteken közzétett lakásárindex jelentéséből. A jegybank honlapján olvasható tájékoztató szerint éves összevetésben 2017 utolsó negyedévében nominálisan 13,8 százalékkal, inflációtól szűrten 11,4 százalékkal nőttek a lakásárak Magyarországon. Egy negyedévvel korábban szintén 13,8 százalékos nominális adatot mért a jegybank, miközben reálértékben 10,9 százalékos emelkedésről számoltak be. Budapesten 2017 utolsó három hónapjában átlagosan 2,1 százalékkal drágultak a lakások az előző negyedévhez képest. Ez lassulást jelez az előző negyedév 2,6 százalék után. A fővárosban folyamatosan mérséklődött a lakásárak negyedéves növekedési üteme  tavaly - olvasható a jegybank elemzésében. 2017 negyedik negyedévében Közép- és Észak-Magyarországot leszámítva az ország minden régiójában emelkedtek a lakásárak, de a dinamika elmaradt az előző negyedévétől. A vizsgált időszakban a városok között a legnagyobb emelkedés az észak-alföldi városokban következett be, ahol a lakásárak egy negyedév alatt 2 százalékkal növekedtek. A közép-dunántúli városokban 0,8 százalék, a dél- és a nyugat dunántúli városokban egyaránt 0,5 százalékos volt az áremelkedés. A dél-alföldi városok egy negyedév alatt csupán 0,3 százalékkal drágultak, de 15,6 százalékos éves emelkedés a vidéki városok között a leggyorsabb volt. Az MNB-lakásárindexek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által gyűjtött lakáspiaci tranzakciókra vonatkozó illetékkötelezettségi adatok felhasználásával készültek.

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.