2019. június 17.
Megújul a Kazinczy-kert Széphalmon

Megújul a Kazinczy-kert Széphalmon

A Magyar Nyelv Múzeumának épületében kap helyet a Kazinczy Ferencre emlékező kiállítás, valamint a kertben található síremlékeket is méltó módon felújítják.

Jelentős európai uniós támogatásból megújul a Kazinczy-kert Széphalmon - közölte Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója a Sátoraljaújhelyhez tartozó településen, a Magyar Nyelv Múzeuma (MNYM) tízéves fennállása alkalmából szervezett ünnepségen és konferencián hétfőn.

Hozzátette: az épületben kap helyet a Kazinczy Ferencre emlékező kiállítás, valamint a kertben található síremlékeket is méltó módon felújítják a Nemzeti Emlékezet Bizottsága bevonásával. A múzeumnak is helyet adó kertet Kazinczy meg nem valósult tervei alapján alakítják át. Mindezek segítségével azt szeretnék bemutatni, hogy a nyelvújítóként elhíresült polihisztor miként tudott a fogságból, a nyomorúságból kitekintve európai léptékben gondolkodni, olyan kapcsolatokat ápolni, amelyek messze túlmutattak az akkori környékbeli élet szellemi horizontján - írta az MTI.

Nyiri Péter, a MNYM főosztályvezetője felidézte: Pásztor Emil nyelvészprofesszor vetette fel először a Kazinczy Ferenc Társaság 1994-es közgyűlésén, hogy a magyar nyelvnek szüksége lenne egy múzeumra. Az épület alapkövét 2001-ben rakták le, de az építkezés csak 2007-ben kezdődhetett el, a múzeumot 2008. április 23-án adta át Sólyom László akkori köztársasági elnök. A kezdetekkor a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Múzeumi Igazgatósághoz tartozott az intézmény, 2013 elején pedig a Petőfi Irodalmi Múzeum fennhatósága került.

Az épület terveit Radványi György Ybl-díjas építész készítette el. Nyiri Péter hozzátette: a múzeummal a nemzet egy közgyűjteményi és közművelődési otthont teremtett a magyar nyelvnek.

Az ünnepség, valamint a hozzá kötődő, A magyar nyelv jelene és jövője című konferencia résztvevői megkoszorúzták Kazinczy Ferenc sírját a Kazinczy-kertben.

Prőhle Gergely tavaly év végén jelentette be, hogy a szlovákiai Királyhelmec városa és a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) közös fejlesztésbe és kulturális együttműködésbe kezd, amelynek részeként 2019 végéig európai uniós forrásból újulhat meg a széphalmi Kazinczy-emlékhely parkja és a királyhelmeci amfiteátrum. A projekt összköltségvetése 1,9 millió euró, mintegy 596 millió forint.

Megosztás

Az ŰrDongó őrületről is Spielberg tehet?

Hello Kultúra

Az ŰrDongó őrületről is Spielberg tehet?

Kiszolgáltatott, szeretnivaló lény érkezik a Földre az űrből, összebarátkozik egy kamaszlánnyal, és együtt indulnak új kalandok felé. Aki a homlokára csap, és azt mondja, hogy ez akár az ET sztorija is lehetne, az jól asszociál.

Az ember, aki eljátszotta Freddie Mercuryt

Hello Kultúra

Az ember, aki eljátszotta Freddie Mercuryt

A párszi vallású, indiai családban felnövő, majd szupersztárrá és milliók ikonjává váló fiú megformálására egy törékeny egyiptomi származású srácot választottak, akit azelőtt szinte csak sorozat és karakter szerepekben láthattunk. Mindenkiben megállt az ütő, és nemcsak a Queen rajongók aggódtak az év filmje miatt.