2024. április 18.
Egy hamisat eladtak neki, két aranyláncot elloptak az idős encsi asszonytól

Egy hamisat eladtak neki, két aranyláncot elloptak az idős encsi asszonytól

Megrendezett színjátékkal tévesztette meg, majd a saját házában fosztotta ki két sajószentpéteri házaló nő a 86 éves asszonyt. Olvassa el a rendőrség tanácsait, hogy ne essen áldozatául a megtévesztő praktikáknak!

Csalás és kifosztás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást az Encsi Rendőrkapitányság egy 30 éves és egy 48 éves sajószentpéteri nővel szemben. A gyanúsítottak május 3-án délelőtt, Encsen a háza előtt üldögélő 86 éves asszonyhoz léptek és függönyt kínáltak eladásra. Beszélgetés közben a két fiatalabb nő aranynak látszó ékszereket is felajánlott neki, aki a 100 ezer forintért kínált láncot végül 65 ezer forintért meg is vásárolta.

Mindeközben az egyik eladó felhívta az ismerősét, akivel hangosan arról beszélgettek, hogy nagyon olcsón, árun alul adta el a láncot, ezért a telefon másik végén lévő személy nagyon ingerült lett. Ezzel azt a látszatot keltették a vásárlóban, hogy milyen remek üzletet kötött. Ehhez kapcsolódóan újabb aranynak tűnő ékszert kínáltak fel a sértettnek, aki elmondta, hogy nem kell már több, hiszen van neki több is.

A korábban kialkudott vételár átadása és az idős nő ékszereinek megtekintése miatt mindhárman bementek a lakásba. Itt a két eladó az eléjük tárt ékszerekből elvett kettőt, majd sietősen elmenekült a helyszínről – írta a police.hu.

A bejelentést követően a nyomozók rövid idő alatt azonosították, elfogták, majd a rendőrkapitányságra előállították a bűncselekmények elkövetésével megalapozottan gyanúsítható nőket. A bűnügyi őrizetbe vett gyanúsítottakkal szemben az Encsi Rendőrkapitányság előterjesztést tett az ügyészségen előzetes letartóztatásuk indítványozására, amit a bíróság május 6-án elrendelt.

 

A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy a „trükkös tolvajok” újabbnál újabb módszereket alkalmaznak. Kellő körültekintéssel azonban megóvhatjuk értékeinket! Gyanússá válhat például az, hogy a hívatlan látogatók általában ketten vagy hárman, esetleg többen vannak, hogy kellőképpen el tudják terelni a sértettek figyelmét – hívja fel a figyelmet a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság.

Azt kérik a lakosoktól, hogy legyenek óvatosak, idegeneket lehetőleg ne engedjenek be a lakásba. Az „utazó bűnözők”, illetve a „házalók” különböző indokot kitalálva próbálnak a lakásokba bejutni, hogy onnan értéket tulajdonítsanak el, vagy pénzt csaljanak ki áldozataiktól.

 

Megtévesztő praktikák és azok megelőzése:

Álhivatal: A trükkös tolvajok többek között hivatalnoknak adják ki magukat, közüzemi szolgáltatást ellátó cég (víz-, áram-, gázszolgáltató, stb.) képviselőjeként mutatkoznak be. Legtöbbször azt állítják, hogy túlfizetés keletkezett, ezért a visszajáró pénzt hozták ki, mely általában 20 ezer forintos bankjegy. A pénz felváltását kérik és az alkalmat kihasználva, lopják meg a gyanútlan tulajdonosokat.

Megelőzés: Minden esetben kérje a munkáltató által kiállított arcképes igazolványt! (Aki valóban önt keresi, ezt természetesnek veszi, és nem sértődik meg.)

 

Álrosszullét: A lakásba különböző ürüggyel bekéredzkedő idegenek, általában rosszullétet színlelve, pohár vizet, gyógyszert kérnek.

Megelőzés: Ilyen esetben se engedje be a lakásba az idegeneket; vigye ki a vizet, vagy súlyos esetben hívja a mentőt, illetve a rendőrséget!

 

Álpénzváltás: Amennyiben pénzváltási szándékkal keresik fel önt, akkor se legyen gyanútlan!

Megelőzés: Küldje el őket a postára, boltba és semmi esetre se engedje, hogy belépjenek a lakásába!

 

Álfelvásárlás: Többnyire hulladék-vasat vásárolnak fel, vagy ruhaneműt, háztartási eszközöket, ékszert vagy tűzifát árulnak.

Megelőzés: Legyen bizalmatlan és óvatos minden olyan személlyel szemben, aki rámenős, és be akar jutni az otthonába!

 

Figyelem!

Ha mégis megtörtént a lopás, az elkövető által használt tárgyakat ne dobja ki, ne mossa vagy törölje el, mert ezek nagy segítséget jelentenek a későbbi nyomozásban! Ha idegen autó tűnik fel a környéken, írja fel a rendszámát, jegyezze meg lényeges tulajdonságait, például a színét, típusát!

Megosztás

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

Hello Mozaik

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

  • 2023.09.21

Az ősz beköszöntével az idénygyümölcsök és -zöldségek széles és színes kínálata egyre szűkül és hajlamossá válhatunk a vitaminokban szegényebb, de nehezebb, zsírosabb ételek fogyasztására. Ezzel párhuzamosan egyre kevesebb napfény ér bennünket, a levegő lehűlése és a fokozott őszi stresszterhelés pedig sajnos magával hozza a náthaszezont.  

 

Íme a 2023-as év őszi trendszínei

Hello Mozaik

Íme a 2023-as év őszi trendszínei

  • 2023.08.29

Útmutatónkban összegyűjtöttük az őszi-téli kuckózós időszak szín trendjeit, amelyek a legnagyobb divatházak kifutóin már megmutatták magukat, és tippeket adunk, hogy ezeket hogyan érdemes kombinálni.