2024. április 19.
Jól szerepelt a magyar csapat az egyik legfontosabb japán szakácsversenyen

Jól szerepelt a magyar csapat az egyik legfontosabb japán szakácsversenyen

A budapesti Sushi Sei étterem séfhelyettese óriási küzdelemben a Washoku World Challange tokió döntőjén is kiválóan szerepelt.

Nagyon tisztes helytállással zárta a versenyzést a magyar csapat az egyik legfontosabb japán szakácsversenyen. A Washoku World Challenge negyedik helyezettje a magyar Kurkó Zsolt. Miután 2018. szeptember 13-án Párizsban Európa legjobbjának bizonyult a magyar séf, Kurkó Zsolt, Japánban ezúttal már az volt a cél, hogy a japán fővárosban is megmutassa a tudása legjavát a szerény, de ambiciózus szakember. Tokióban, január 28-29-én kétnapos versenyen mérte össze a tudását a többi kontinens válogató versenyeinek győzteseivel. A Le Cordon Bleu-ben tartott kontinensviadalon hatalmas dicséretet kapott a japán zsűritől, gyakorlatilag tökéletesnek minősítették a versenymunkáját. Kurkó Zsolt tehát bizakodóan készült a Japánban zajló döntőre is: “Egyszer már jártam Japánban, de hatalmas lehetőség, hogy ismét eljuthatok oda, és a szakma legjobbjaival találkozhatok. Természetesen nagy célokkal kelek útra.”

 

 

És ez nem csak kincstári optimizmus volt, Kurkó Zsolt, a Sushi Sei séfhelyettese kiváló teljesítménnyel végül a negyedik helyet szerezte meg a kétnapos versenyen. A zsűri külön kiemelte, hogy az étel minden egyes eleme különleges ízvilággal rendelkezett. „A riválisaim nagyon komoly helyekről érkeztek. Hatalmas küzdelem volt, amiből rengeteget tanultam. Itt minden apróság számít, a szigorú zsűri figyelmét nem kerüli el semmi sem, nüánszok döntenek. A Sushi Sei csapata nélkül nem sikerülhetett volna, rengeteg segítséget kaptam a felkészülés során Seiichi Kusumotótól, japán séfünktől és a csapat többi tagjától.” Héder Irma, a Sushi Sei tulajdonosa is a helyszínen izgulta és tolmácsolta végig a versenyt: „Óriási élmény volt az egész verseny, rengeteget tanultunk belőle, alapanyag-ismerettől a japán gasztronómia féltett titkaiig. Ezeket otthon is kamatoztatni tudjuk, a versenyen elért szép eredmény pedig az egész japán túra megkoronázás volt.”

 

 

A verseny ezúttal is egy szakszemináriummal kezdődött, amit közös alapanyag-beszerzés követett, majd a két különböző versenyétel elkészítése: egy téli ‘nimonovan’ leves meghatározott összetevőkkel és egy minimum 5 különböző, színes étvágygerjesztő falatot tartalmazó, szabadon választott étel, különleges, szögletes, úgy nevezett ‘fusidaka’ edényben tálalva a szezon szelleméhez igazodva. A bírák az ételek végső kóstolásán túl legalább olyan erős figyelmet szenteltek az elkészítésnek is: a versenyző technikai tudásának, higiénikus munkavégzésének, japán gasztronómiai ismereteinek és persze kreativitásának. Ezúttal is alaposan belekérdeztek már főzés közben is a versenyzők munkájába, több fázisban is kóstoltak a verseny során, nem csak a végeredményt.

Megosztás

Most a Hungexpón érdemes fagyizni!

Mozaik

Most a Hungexpón érdemes fagyizni!

  • 2024.03.3

Huszonhat gyártó várja termékeivel az olasz konyha szerelmeseit a SIRHA Budapesten. Az Olasz Szigeten Itália ikonikus alapanyagait vonultatják fel, amiket egyszerűségük tesz rendkívülivé, ezért is lettek világhírűek.

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

Hello Mozaik

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

  • 2023.09.21

Az ősz beköszöntével az idénygyümölcsök és -zöldségek széles és színes kínálata egyre szűkül és hajlamossá válhatunk a vitaminokban szegényebb, de nehezebb, zsírosabb ételek fogyasztására. Ezzel párhuzamosan egyre kevesebb napfény ér bennünket, a levegő lehűlése és a fokozott őszi stresszterhelés pedig sajnos magával hozza a náthaszezont.