2024. április 20.
Napelemparkot is kap a füzéri vár

Napelemparkot is kap a füzéri vár

Az újjáépítés harmadik ütemében kabinos felvonók építésével könnyítenék a feljutást az 552 méter magas hegytetőn álló várba.

Másfél milliárd forintból elkezdődik a Füzéri vár újjáépítésének második üteme, egyidejűleg elkészültek a harmadik ütem jogerős építési engedélyei is - jelentette be Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára szombaton, Füzér középkori várában megtartott időkapszula-elhelyezési ünnepségen.

Latorcai Csaba kiemelte: a Füzéri vár nemcsak művészettörténeti jelentőségű, hanem a magyar történelem  kiemelkedő helyszíne is, hiszen a Szent Koronát is őrizték az erődítmény falai között egykor. A kormány ezért támogatja a vár újjáépítését a Nemzeti Várprogram keretében – írta az MTI.

A Füzér reg-élő vár elnevezésű program keretében a helyi közösség programokkal és várjátékokkal teszi élővé a várat, erősítve ezzel a térség turisztikai vonzerejét. A helyettes államtitkár szerint jó esély van arra, hogy a kormány a harmadik fejlesztési szakaszra is belátható időn belül megítélje a szükséges forrást.

Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő (Fidesz) elmondta, hogy az első ütem befejezése után megtöbbszöröződött, 30 ezerről csaknem 90 ezerre nőtt a jegyet váltó turisták száma a várban. Ez is bizonyítja, hogy a beruházásnak létjogosultsága van  az értékőrzés és a turizmus szempontjából is - emelte ki. A honatya szerint a további fejlesztések újabb lökést adhatnak a térség idegenforgalmának.

Horváth Jenő, Füzér polgármestere ismertette: a második ütem keretében megépül az úgynevezett Rimay-ház, a Pápai-ház, az ecetesház, megújul a várudvar, valamint olyan beruházások valósulnak meg, amelyekkel interaktív módon mutathatják be egy középkori vár életét. Ugyancsak a beruházás része egy napelempark építése, amely több millió forintos megtakarítást hoz majd a vár üzemeltetési költségeiben. A beruházás befejezését 2019 decemberére tervezik.

A polgármester tájékoztatása szerint a harmadik ütemben kabinos felvonók építésével könnyítenék a feljutást az 552 méter magas hegytetőn álló várba. Kilátót építenek a Nagy-Milicen, és készülne egy függőhíd is a közelben. Fejlesztenék az  infrastruktúrát, és szerepel a tervek között kerékpárutak és túraútvonalak kiépítése, valamint szabadtéri színpad kialakítása és szállodaépítés is.

A füzéri várhoz köthető fejlesztések összköltségét 3 milliárd forintra becsülik.

Az önkormányzat által kiadott közlemény szerint a teljes fejlesztési program 75 munkahelyet teremt.

Az ünnepség végén időkapszulát helyeztek el vár falában, amelybe a politikusok és a projekt résztvevői egyebek között az aznapi történések felidézésre alkalmas dokumentumokat, újságokat és az újjáépítés látványtervét rejtették.

Megosztás

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

Hello Mozaik

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

  • 2023.09.21

Az ősz beköszöntével az idénygyümölcsök és -zöldségek széles és színes kínálata egyre szűkül és hajlamossá válhatunk a vitaminokban szegényebb, de nehezebb, zsírosabb ételek fogyasztására. Ezzel párhuzamosan egyre kevesebb napfény ér bennünket, a levegő lehűlése és a fokozott őszi stresszterhelés pedig sajnos magával hozza a náthaszezont.  

 

Íme a 2023-as év őszi trendszínei

Hello Mozaik

Íme a 2023-as év őszi trendszínei

  • 2023.08.29

Útmutatónkban összegyűjtöttük az őszi-téli kuckózós időszak szín trendjeit, amelyek a legnagyobb divatházak kifutóin már megmutatták magukat, és tippeket adunk, hogy ezeket hogyan érdemes kombinálni.