2024. április 16.

Aki elfelejtette a családi adókedvezményt időben igényelni, 2019-ben kérheti vissza

Annak, aki még nem adta le adóelőleg-nyilatkozatát, minél előbb érdemes pótolnia, mert így a februári fizetés már a családi kedvezménnyel együtt érkezhet.

A családi kedvezmény egy gyermek után 10 ezer forint, a kétgyerekes családoknak 35 ezer forint, a harmadik gyermektől gyermekenként 33 ezer forint adómegtakarítást jelent. A kedvezményről azonban sokan elfelejtenek nyilatkozni: 2017-ben áprilisban mintegy 791 ezer szülő érvényesített családi kedvezményt, míg 2018. januárban még csak 729 ezer.

Az év első hónapjaiban több tízezren elfelejtik igénybe venni a családi kedvezményt. Érdemes minél korábban leadni az adóelőleg-nyilatkozatot a munkáltatónál, mert a kifizető csak így tudja a fizetést a kedvezmény összegével növelten utalni. Aki még nem adta le adóelőleg-nyilatkozatát, annak minél előbb érdemes pótolnia, így ugyanis már a februári fizetés a családi kedvezménnyel együtt utalható. Azonban a januári adókedvezmény összege sem veszik el, az majd 2019-ben az szja-bevallásban kérhető vissza - tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szombaton az MTI-t.

Az NGM adatai szerint a szülők nyolc év alatt nagyjából 1900 milliárd forinthoz jutnak a gyermek után járó adó- és járulékkedvezményekkel. A legnagyobb összeggel – közel 320 milliárd forinttal – idén számolhat a legális munkát végző 1,1 millió szülő.

Megosztás

Kutyabarát nemzet lettünk

Hello Ország

Kutyabarát nemzet lettünk

  • 2024.03.13

A pandémia óta egyre többen tartunk kutyát, a fiatal párok növekvő számban még az első gyermek érkezése előtt vállalnak „fur baby”-t, azaz négylábú családtagot.