2024. április 19.
Ön se maradjon otthon a Föld napján!

Ön se maradjon otthon a Föld napján!

A Föld napja mára a legnagyobb önszerveződő környezeti megmozdulássá vált Magyarországon. Országszerte számos programmal, akcióval várják az érdeklődőket.

Idén lesz világméretekben a 48. Föld napja, Magyarországon pedig a 28. Hiába teszünk azonban együtt 28 éve a környezetért, még mindig olyan sok – vagy egyre több? - a teendő, hogy a Nemzetközi Föld Napja Hálózat idén először azt kérte, segítsük eldönteni, melyik legyen a Föld napja kiemelt témája három égető feladat (Műanyagtenger, Biodiverzitás vs. fajpusztulás, Extrém időjárás) közül.

Az idei Föld napja kiemelt témája a műanyagmentes világ lett. Ha így folytatjuk, 2050-re több lesz a műanyag, mint a hal a tengerekben! Hatalmas műanyag szemétszigetek lebegnek a Csendes-óceán vizein, és az úgynevezett mikroműanyagok már az ivóvizünkben is megjelentek. Műanyag mossa a tengerek partját, és műanyag van a tengeri teknősök több mint felének gyomrában, a tengeri madarakénak pedig majdnem mindegyikében. A mindent beborító műanyag egyaránt veszélyezteti a vadvilág és az ember egészségét.

A Föld napja mára a legnagyobb önszerveződő környezeti megmozdulássá vált Magyarországon. Cselekvő ünnep, amely mindnyájunk jövőjéről szól.

Tájékozódj, élj műanyagok nélkül, tégy a túlfogyasztás és az éghajlatváltozás ellen! – hívja fel a figyelmet a Föld Napja Alapítvány weboldalán.

És mit tehetsz még? Sokat. Zöldítsd a környezetedet, ültess fát, termelj haszonnövényeket, komposztálj, éheztesd a kukát, szigetelj, közlekedj közösen, ne vásárolj csomagoltat, válts környezetbarát szerekre, félkész, kész helyett egyél friss hazait, egyél kevesebb állatit – javasolják.

Az idei évi Föld napi rendezvényekről itt tájékozódhatunk.

Megosztás

Kutyabarát nemzet lettünk

Hello Ország

Kutyabarát nemzet lettünk

  • 2024.03.13

A pandémia óta egyre többen tartunk kutyát, a fiatal párok növekvő számban még az első gyermek érkezése előtt vállalnak „fur baby”-t, azaz négylábú családtagot.