2024. április 19.
Egy 60 ezres koncerten kapta el a szökevényt a mesterséges intelligencia

Egy 60 ezres koncerten kapta el a szökevényt a mesterséges intelligencia

A kínai bandita meglepődött, hogy kiszúrták.

Rémálommá változott egy 31 éves kínai férfi koncertélménye: az arcfelismerő szoftver segítségével a hatóságok egy hatvanezres tömegből szúrták ki – számol be a The Telegraph. A férfi feleségével és barátaival 90 kilométert utazott, hogy élőben bulizhassanak a Jacky Cheung HK-pop koncertjére, az este nagy részét azonban a rendőrök társaságában töltötte.

Azok a fránya gazdasági bűncselekmények

Röviddel a rendezvény kezdete után a rendőrség körbevette a férfit, és közölték vele: az arcfelismerő szoftver szerint a közeli Guangxi tartományban gazdasági bűncselekmény miatt körözik. A rendőrség elmondása szerint a férfi megdöbbenve hallotta, hogy kiszúrták a hatvanezres tömegből, de szótlanul követte a tiszteket a kihallgatására.

A rendőrök arcfelismerővel ellátott okosszemüvege csak az elmúlt hónapban 33 bűnelkövető letartóztatásához vezetett: a hatóságok emberrablókat, gázolókat és személyazonosság-lopással vádolt embereket kaptak el az új technológia segítségével. Az arcfelismerő szemüveg viszonylag egyszerűen működik: fényképet készít az emberekről, majd ezeket a fotókat összeveti a bűnügyi adatbázisban szereplő személyek arcképével.

Effektívnek effektív a rendszer, csak hát az emberi jogok

Ha a rendszer egyezést jelez, a rendőr a helyszínen őrizetbe veheti a gyanúsítottat. A kínai rendőrség által használt arcfelismerő szemüvegek ugyan kapóra jönnek a bűnüldözésben, de a magánélethez való jogot szinte teljesen semmibe veszik – hívják fel a figyelmet. Korábban lapunk is beszámolt róla, hogy a kommunista országban tesztelni kezdték a „Nagy Testvért”, cikkünkből az is kiderül, hogy a 170 millió kamerának a számát néhány év alatt háromszorosára emelnék az országban.

 

 

Megosztás