2024. április 16.
Legyőzték a 3D nyomtatás legnagyobb akadályát: a gravitációt

Legyőzték a 3D nyomtatás legnagyobb akadályát: a gravitációt

Egy gélben végzik a munkát, ami a bútorgyártást is forradalmasíthatja.

A 3D-s nyomtatásnak köszönhetően bárki létrehozhatja saját készítésű tárgyait, ám a folyamat időigényes. Mivel minden réteget külön kell kinyomtatni, így az apró tárgyak létrehozása is elhúzódhat. Ráadásul a gravitáció miatt nem lehet a levegőben nyomtatni, a készülő terméket ezért ki kell támasztani valamivel, ami általában látható nyomot hagy.


Gyors és lebegős

A Michigani Informatikai Egyetem a Steelcase bútorgyártóval összeállva egy olyan módszert fejlesztett ki, amit rapid printingnek hívnak. A tárgyakat a levegő helyett egy gélszerű anyagba nyomtatják, így a „gravitáció kevésbé hat rájuk”.

A hagyományos eljárásokhoz képest – formázás, öntés, marás – a 3D-s nyomtatás alaphelyzetben egy rendkívül lassú folyamat. Ugyan kis alkatrészeknél kifejezetten előnyös, a nagyobb tárgyak létrehozására nem a legideálisabb megoldás. A kutatók szerint a géles eljárás ugyanakkor megoldja a felsorolt problémákat.

A tinta a géllel való találkozás hatására megkeményedik, így nincs szükség a nyomtatás alatt a hőmérséklet megváltoztatására sem. A nyomtatott tárgyat további keményítés nélkül egyszerűen ki lehet venni a masszából. A módszer bármelyik folyékony ipari alapanyaggal kivitelezhető: gumival, habszerrel vagy műanyaggal is működik.

Az együttműködéssel egy olyan eljárást fejlesztettek ki, ami drasztikus mértékben lecsökkenti a 3D-s nyomtatás idejét: a hagyományos 3D-s módszerrel 50 órát igénylő munka tíz perc alatt végrehajtható.

Forrás&videó: Businesess Insider

Cikk háttere: https://materia.nl/article/rapid-liquid-printing/

 

 

Megosztás