2024. április 16.
Ez volt a lényeg a 3. héten

Ez volt a lényeg a 3. héten

Az elmúlt hét legfontosabb híreinek rövid összefoglalója.

Aljakszandr Lukasenko belorusz elnök hétfőn jelentette be, hogy közös hadgyakorlatot tartanak az orosz csapatokkal az ukrán határ mentén. Eközben a britek rövid hatótávolságú páncéltörő rakétákat küldtek Ukrajnába, arra az esetre, ha az oroszok tényleg támadást indítanának.

 

Klaus Iohannis román államfő Twitter-bejegyzésekben üdvözölte csütörtökön, hogy Emmanuel Macron francia és Joe Biden amerikai elnök is kész katonákat küldeni Romániába a NATO keleti szárnya, a Fekete-tenger térsége biztonságának erősítése érdekében.

 

Vasárnaptól látogatható a világhírű japán építész által tervezett Magyar Zene Háza. A szombati megnyitóünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök elmondta, hogy a legfrissebb adatok szerint a magyar kulturális kiadások arányaikban holtversenyben az első helyen állnak az Európai Unióban. A főpolgármester nem vett részt a nyitányon, ugyanakkor közösségi oldalán a Városligettel és a jogállammal szembeni erőszaknak nevezte az épületet.

 

Két szerelvény ütközött össze péntek éjjel a 3-as metró vonalán. A baleset a Kőbánya–Kispest „kihúzó” szakaszán, vagyis utasforgalomtól elzárt területén történt, így szerencsére senki sem sérült meg.

 

Tűz ütött ki vasárnap reggel a budapesti Szent Imre kórházban, a lángokat a tűzoltók kora délelőttre eloltották. A tűzben egy ember meghalt, háromfüstmérgezést kapott – erősítette meg az MTI értesülését az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Egy fiatal nő súlyos égési sérülések miatt vesztette életét. 

 

Az MSZP Országos Elnöksége 2022. január 23-i rendkívüli ülésén megállapította, hogy Bangóné Borbély Ildikó az iskolai végzettségével kapcsolatban megtévesztette a közvéleményt és a Magyar Szocialista Párt közösségét, így politikai útjaik elválnak egymástól – olvasható a párt vasárnap délben megjelent közleményében.

 

Eredményes tárgyalásokról számolt be a külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán. Szijjártó közlése szerint január 25-től Andorra is elfogadja a magyar hatóságok által, oltásra, tesztre és gyógyultságra vonatkozóan kiállított igazolásokat, függetlenül az oltóanyag típusától. Ez már a 28. kétoldalú megállapodás a vakcinaigazolványok kölcsönös elismeréséről.

 

A balszerencse (és egy defekt) elvette a Monte-Carlo Rali győzelmét Sebastien Ogier-től, odaadta viszont Sebastien Loebnek, aki 47 évesen nyerte meg nyolcadszor is a legendás WRC-futamot. Loeb a szezonnyitón aratott sikerével minden idők legidősebb WRC futamgyőztese lett.

 

Washingtontól Brüsszelig újabb tüntetéssorozat volt hétvégén a koronavírus megszorítások miatt. A belga fővárosban gyűlt össze a legnagyobb tömeg. Itt a rendőrség is beavatkozott, hogy az ötvenezres csődület agresszív részét feloszlassa.

Fotó: Mihádák Zoltán, MTI/MTVA

A hét száma: 40.000
Lezárultak a bértárgyalások a MÁV-Volán-csoportnál hétfőn a csoport érdekegyeztető tanácsának ülésén - tájékoztatta a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága az MTI-t. Az ülésen megállapodtak arról, hogy a 2022. évi 10 százalékos béremelés legkisebb mértéke - a minimálbér növekedése miatti bértorlódások elkerülése érdekében – negyvenezer forint lesz.

Megosztás

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

Hello Világ

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

  • 2022.10.20

A BBC Earth magyar csatornáján október 30-tól látható az a lenyűgöző természetfilm sorozat, amely 6 epizódban mutatja be bolygónk olyan részeit, ahová csak a televízió segítségével juthatunk el, és amelynek látványa talán segíthet abban, hogy többet tegyünk a Föld és az élővilág megmentéséért.