2024. április 27.

20 ezer tonnával csökkentheti a szén-dioxid kibocsátást a felsőzsolcai naperőműpark

Az MVM-csoport egy éven belül 110 napelemes erőművet akar építeni az országban, amelyek közel 50 ezer háztartás éves villamosenergia-szükségletét fedeznék.

Magyarország legnagyobb naperőművét építi meg a Magyar Villamos Művek (MVM) csoport Felsőzsolca határában. A 9 milliárd forintba kerülő, évi 20,7 gigawatttóra áram termelésére képes létesítmény alapkövét szerdán tették le.

Az eseményen Kádár Andrea Beatrix energetikáért felelős helyettes államtitkár elmondta: a felsőzsolcai energetikai beruházás jelentős lépés a megújuló villamosenergia-termelésben, és támogatja az ország klímavédelmi céljainak elérését. Működésének köszönhetően évente 20 ezer tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid kibocsátása – írta az MTI.

Zsuga János, az MVM Zrt. vezérigazgatója szerint a társaság piacvezető lesz a megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművek területén. Az MVM-csoport egy éven belül 110 napelemes erőművet épít az országban, amelyek mintegy 50 ezer háztartás éves villamosenergia-szükségletét fedezik majd.

A beruházás 65 százalékát saját forrásból fedezi a cég, 35 százalékát uniós forrásból finanszírozza.

A település és a szomszédos Onga határában 44 hektáros területen épül meg a létesítmény, amely 74 ezer darab polikristályos napelemtáblával rendelkezik majd. Üzemszerű működését a tervek szerint nyártól kezdheti meg.

Megosztás

Az idei év hozhatja meg az IT iparágnak a növekedést?

Hello Gazdaság

Az idei év hozhatja meg az IT iparágnak a növekedést?

  • 2024.02.2

Az IT szektor a 2023-as évben az előző évi növekedéshez képest csökkenést mutatott a megrendelések tekintetében, azonban hazai és nemzetközi jóslatok szerint az idei évben növekedésnek indulhat - végzett piaci körképet a hazai IT munkaerőpiac egyik vezető cége, a Bluebird.