2024. május 8.
Jövőre épül fel az akkumulátorgyár Miskolcon

Jövőre épül fel az akkumulátorgyár Miskolcon

A tervek szerint az üzem több mint 50 embert foglalkoztat majd.

Miskolc déli ipari parkjában építi fel első európai gyárát az akkumulátorok gyártására szakosodott japán GS Yuasa cég. A 2019-re elkészülő üzem alapkövét szerdán helyezték el.

A vállalat 8,8 milliárd forint értékű miskolci beruházását az állam 465 millió forint vissza nem térítendő támogatással segíti, az üzem több mint 50 embert foglalkoztat majd – írta az MTI.

Osamu Murao, a GS Yuasa elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy az első ütemben 60 ezer négyzetméteres csarnok épül, de ez később 140 ezer négyzetméteresre is bővíthető.

Murao Oszamu, a GS Yuasa elnök-vezérigazgatója beszédet mond a japán anyacégű, akkumulátorok gyártásával foglalkozó GS Yuasa Magyarország Kft. gyárának ünnepélyes alapkőletételén Miskolc déli ipari parkjában 2018. március 28-án.
Fotó: MTI/Vajda János
 

Miskolcon lítiumos akkumulátorokat gyártanak majd, amelyeket elektromos és hibrid meghajtású autókhoz is használhatnak. Japánon kívül csak Miskolcon készül ilyen akkumulátor - tette hozzá.

A cégvezető a beruházás helyszínéül kiválasztott Miskolcról elmondta, jól szervezett az infrastruktúrája, képzettek az itteni szakemberek, illetve a város is támogatta a fejlesztést. Közölte: az elmúlt évek éghajlatváltozása sürgetővé tette a széndioxid-kibocsátás mérséklését, ez pedig az autóipart is új kihívások elé állította.

Az akkumulátorokat, elemeket, töltőket és más elektromos berendezéseket gyártó GS Yuasa Corporation 17 országban megközelítőleg 15 ezer munkavállalót foglalkoztat, árbevétele a 2017 márciusával zárult üzleti évben csaknem 3 milliárd dollár volt.

A kiotói székhelyű cég magyarországi leányvállalatát, a miskolci székhelyű GS Yuasa Magyarország Kft.-t 2017. október 30-án jegyezték be.

Megosztás