2020. április 4.
A független bíróság feltétele lenne az uniós kifizetéseknek

A független bíróság feltétele lenne az uniós kifizetéseknek

Ennek indoka, hogy az uniós pénzek felhasználása során számos jogvita merülhet fel, amelyek elbírálásában fontos szerep juthat a bíróságoknak.

A jogállami elvek tiszteletben tartásához kötné az Európai Bizottság az EU-támogatások felhasználását – erősítette meg a brüsszeli testület költségvetési tervezésért felelős tagja, Günther Oettinger. Az korábban a bizottság körében sem volt egyértelmű, hogy a 2021-ben induló új uniós költségvetési ciklusba beiktatják-e ezt a feltételt, a politikus viszont a Bruxinfo tudósítása szerint arról beszélt, hogy a most készülő tervezethez ilyen javaslaton dolgoznak - írta a hvg.hu.

A május 2-án bemutatandó javaslat kidolgozásánál nem Lengyelországot akarják büntetni – tette hozzá a Berlinben nyilatkozó Oettinger. Azt nem fejtette ki, hogy pontosan hogyan képzelné el a bizottság a feltételhez kötést, azt viszont elmondta, hogy a bíróságok függetlensége elengedhetetlen feltétele lenne a kifizetések folyósításának. Ezt azzal indokolta, hogy az uniós pénzek felhasználása során számos jogi vita merülhet fel, amelyek elbírálásában fontos szerep juthat a bíróságoknak.

Egy tegnapi hír szerint a magyar kormánynak ezzel pont ellentétes törekvései vannak, egyértelműen növelni akarja a befolyását a bíróságokon.

Az EU korábban egy egységes Európai Ügyészség felállításával igyekezett orvosolni ezt a problémát, amely az uniós költségvetés szempontjából fontos ügyekben, vagyis a támogatásokkal kapcsolatos visszaélések és az EU-büdzsé legnagyobb bevételi tételének számító áfát érintő csalások ügyében kapna nyomozati jogosultságot a tagországokban. Az intézmény felállítását azonban több tagállam – köztük a jogállamisággal összefüggő problémákkal kapcsolatban emlegetett Magyarország és Lengyelország – is megfúrta, így az végül önkéntes alapon állhat fel.

Az Európai Parlament márciusban elfogadott állásfoglalásában azt közölte: nem ért egyet azzal, hogy az uniós pénzek visszatartásával, felfüggesztésével szankcionálják a jogállamiság normáit megsértő országokat, mert ezzel a kormányok helyett épp a kedvezményezetteket büntetnék. Azt viszont a testület körében is támogatnák, hogy a kifizetést például az Európai Ügyészségben való részvételhez kössék.

Megosztás

Etesd a Dokit!

Hello Közélet

Etesd a Dokit!

  • 2020.03.30

A SPAR szendvicsekkel és 1,5 millió forint adománnyal támogatja az Etesd a Dokit! civil kezdeményezést, amely naponta több mint 100 egészségügyi dolgozó meleg ebédjéről gondoskodik – ellenszolgáltatás nélkül.

TikTokkerek fogtak össze az idősekért

Hello Közélet

TikTokkerek fogtak össze az idősekért

  • 2020.03.30

Segítségnyújtásra buzdítanak, nem is akárhogyan. Néhány nap alatt már közel háromszázezer főt sikerült az összeségében több mint egymilliós eléréssel rendelkező népszerű fiataloknak megszólítaniuk.