2024. április 27.

Az EBESZ-megfigyelők szerint sem indultak egyenlő feltételekkel a pártok

Kiemelték a megfélemlítés légkörét, az idegengyűlölő retorikát és a média elfogultságát a fair versenyt korlátozó tényezők közül.

A magyar parlamenti választási folyamatot az állam és a kormánypártok erőforrásainak mindenre kiterjedő átfedése jellemezte, ezzel aláásva a versenytársak esélyét arra, hogy azonos feltételek között mérjék össze az erejüket - jelentette ki az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Demokratikus Intézményi és Emberi Jogi Hivatalának (ODIHR) vezetője hétfői budapesti sajtóértekezletén.

A választók számos jelölt közül választhattak, mégis a megfélemlítés légköre, az idegengyűlölő retorika, a média elfogultsága és az átláthatatlan kampányfinanszírozás korlátozta az igazi politikai vitát - tette hozzá Douglas Wake az EBESZ-nek a választásokról alkotott első megállapításai és következtetései között, az MTI tájékoztatása szerint.

A választási folyamatban általában tiszteletben tartották az alapvető emberi és szabadságjogokat, de a választás légköre ellenséges volt. Az információkhoz való hozzáférést, a média- és a gyülekezési szabadságot korlátozták, részben közelmúltbeli törvényi változtatások révén.

A választási bizottságok jól ellátták feladatukat, és általában élvezték a jelöltek és a pártok bizalmát. A választási bizottságok összeállításának módja általában jó lehetőség arra, hogy ezek a bizottságok függetlenül és pártatlanul dolgozzanak, de most a bizottsági tagok kiválasztásának kritériumai nem voltak világosak, és a jelöltekről folytatandó nyilvános konzultációk hiánya csorbította a bizalmat e bizottságok iránt. Dicséretes, hogy a hatóságok külön figyelmet fordítottak a fogyatékosok választási részvételének biztosítására. Általános volt a bizalom a választási névjegyzék teljességében és pontosságában.

Bár sok jelölt volt, legtöbbjük aktívan nem vett részt a kampányban, csak azért indult a választásokon, hogy részesüljön a kampányfinanszírozási keretből, vagy hogy felduzzassza a mezőnyt a szoros versenyben. A jelöltek 30 százaléka volt nő, ami az EBESZ szerint azt jelenti, hogy a nők alulreprezentáltak voltak a mezőnyben.

A kampányról szóló médiabeszámolók általában bőségesek voltak, de nagyon polarizáltak, és nem volt bennük kritikai elemzés.

Bizonyos közpénzek váratlan kiosztása a kampány idejére esett, az ilyen intézkedések egyenlőtlenné tették a kampányolás feltételeit - mondta Douglas Wake.

Az EBESZ korlátozott megfigyelői missziója március 5-én kezdte el a parlamenti választásokkal kapcsolatos feladatát - vagyis a választási folyamat minden aspektusának megismerését és pártatlan, objektív értékelését , - amelyre a magyar külgazdasági és külügyminisztérium hívta meg. A szervezet megfigyelő misszióját 1994 óta immár ötödik alkalommal hívták meg a magyarországi parlamenti választások történetében - jegyezte meg Wake. Hangsúlyozta, hogy az EBESZ minden egyes választási megfigyelői missziója során ugyanazokat azokat a szabványokat alkalmazza. 

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.