2024. május 20.
Csak a Jobbik erősödött a Závecz Research legújabb kutatása szerint

Csak a Jobbik erősödött a Závecz Research legújabb kutatása szerint

Egyedül a Jobbik tudta február óta érdemben növelni a táborát. A Fidesz a teljes népességen belül 32 százalékon áll a biztos szavazók körében a baloldalhoz közelállónak tartott kutatócég szerint. A Fidesz számára nem jó hír, hogy nagy mértékben nőtt a politikai aktivitás, hiszen február első feléhez képest (46%), most már 56 százalék jelezte biztos részvételét az április 8-i választásra.

Závecz Tibor szerint a kutatások felülmérhetik a Fideszt néhány százalékponttal, mert - mint egy interjúban elmondta - „A Fideszt vagy felülmérjük, vagy többen mondják a választópolgárok közül azt, hogy ők Fidesz-szavazók, mint amennyien valójában”

Négy évvel ezelőtt ugyancsak 46 százalékot mértek ebben az időszakban a Fidesznek a biztos szavazók körében, Orbán Viktor pártja végül 42 százalékot kapott, ami a szavazásra jogosultak mintegy 27%-os támogatását jelentette.

 

Szűk kétharmados parlamenti felhatalmazásra csak azért tudott szert tenni a Fidesz, mert saját érdekeihez igazítva alakította át a választási rendszert, rajzolta újra választókerületeket.

Érdemes rá emlékeztetni, hogy már 2014-ben is többen szavaztak a Fidesz ellen, ahogyan ma is többen akarnak kormányváltást a legtöbb kutatás szerint. Fontos kiemelni, hogy magas azoknak az aránya, akik biztosan elmennek szavazni, de még nem tudják kire, illetve a biztos pártválasztók között tekintélyes azoknak a száma is, akik pontosan tudják, hogy kire fognak szavazni, de nem árulják el a közvéleménykutatóknak.

A Závecz Research legfrissebb méréséből kiderül, hogy a biztos pártválasztókat tekintve a Jobbik 19 százalékon áll.

Hozzátesszük, hogy ez azonban – éppen a fent említett „titkolózók” magas arányát figyelembe véve - jóval több lehet. Mandátumszámban pedig az erősítheti Vona Gábor pártját, hogy a legtöbb választókerületben az ő jelöltjük a legerősebb ellenzéki aspiráns, akik a – már kutatásokban is kimutatható – taktikai átszavazásnak köszönhetően sok körzetben győzhetik le a kormánypárti jelölteket. 

Az MSZP 13 százalékon áll, a DK tábora 8 százalék, de utóbbi szavazóinak a legmagasabb a szavazási hajlandósága. Ha az MSZP-P táborának szavazói aktivitása alacsony marad, akkor veszélyben lehet számára a 10%-os parlamenti küszöb (Mivel két párt közös listájáról van szó, nekik nem 5, hanem 10 százalék kell az országgyűlésbe kerüléshez) elérése is, de a Jobbiknak is van mit javítania a szavazói aktivitásán. Az LMP esélyes még a parlamentbe jutni, a biztos választók 6 százaléka támogatja.

A kulcs tehát a pártnélküli, de kormányváltást akaró mintegy 900 ezer ember kezében van, a pártok parlamenti helyeinek számát pedig a visszalépések, „helyi megállapodások” befolyásolhatják nagy mértékben.

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.