2024. április 27.

Csütörtök éjfélig érkeznek meg a külképviseleti szavazatok

A kijelölt szavazatszámláló bizottságok szombaton felbontják a szavazás éjszakáján lezárt urnákat, a tartalmát összekeverik a külképviseleteken és az átjelentkezéssel leadott szavazatokkal, és így számlálják meg a voksokat. A választás országos részvételi eredményét ezután lehet csak megállapítani.

Még legfeljebb 310 980, magyarországi lakóhellyel rendelkező választó szavazatát nem számoltak meg a szavazatszámláló bizottságok. Ez a szám az átjelentkezéssel szavazókból, a külképviseleteken voksolókból és azoknak a szavazataiból áll, akik olyan szavazókörben szavaznak, ahová ezeket a voksokat még „várják”.

Azok a választópolgárok, akik az országgyűlési képviselők választásán nem lakóhelyükön, hanem más magyarországi településen, vagy a 118 külképviseletének egyikén szavaztak, a lakóhelyük szerinti választókerület jelöltjeire szavaztak, így szavazataikat vissza kell juttatni a választópolgár lakóhelye szerinti választókerületbe – írta az MTI.

A szavazókörök vasárnap esti bezárása után a 10 285 szavazókör többségében összeszámolták a szavazatokat. Mind a 106 egyéni választókerületben van azonban egy szavazókör, amelyben nem számolták össze a voksokat, ezek a szavazókörök ugyanis „várják” a külképviseleti és átjelentkezéssel szavazók voksait, és csak azt követően számlálják össze a voksokat, amint azok is megérkeztek. Ezekben a szavazókörökben leragasztották az urnák nyílását, és a helyi választási irodába szállították az urnákat, ahol biztonságos helyen őrzik őket.

Az átjelentkezéssel szavazóknak zöld borítékba kellett tenniük a szavazatukat vasárnap, ezek a borítékok a Nemzeti Választási Irodához (NVI) kerültek még hétfőn. A külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnáknak csütörtök éjfélig kell megérkezniük a Nemzeti Választási Irodába.

Az NVI ezt követően választókerületenként szortírozza ezeket a szavazatokat, majd eljuttatja a megfelelő választókerületekbe. Itt átadják a kijelölt szavazatszámláló bizottságnak, amely szombaton felbontja a szavazás éjszakáján lezárt urnát, a tartalmát összekeveri a külképviseleteken és az átjelentkezéssel leadott szavazatokkal, és így számlálja meg a voksokat.

A választás országos részvételi eredményét csak a függőben lévő voksok megszámlálását követően, illetve a levélben szavazók szavazatainak összeszámlálása után lehet megállapítani a szavazóköri jegyzőkönyvek alapján.

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.