2024. május 20.
Élhetővé, vonzóvá kell tenni Borsodot!

Élhetővé, vonzóvá kell tenni Borsodot!

Két alkalommal térítették le Borsod megyét a fejlődési pályáról. Először 1945 után, amikor az alapvetően agráriumból élő területből ipari térséget csináltak. Másodszor a rendszerváltás után, amikor az iparosított megyében, hagyták elsorvadni a gyárakat - erről is beszélt Egyed Zsolt, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje. Szerinte a térségnek jó utakra, minőségi egészségügyi ellátórendszerre, vállalkozásfejlesztésre és modern oktatásra van szüksége, hogy fejlődni tudjon.

A Kazincbarcika-központú választókerületben induló politikus szerint az elmúlt nyolc év a be nem váltott ígéretek időszaka volt a térség életében fogalmazott az Alfahírnek adott interjújában Egyed Zsolt. Hozzátette: Orbán Viktor öt éve stadiont ígért a Diósgyőrnek, de még az sem készült el teljesen. Megemlítette, hogy az útfejlesztések terén is sok a lemaradás, mivel a korábban beharangozott gyorsforgalmi utak épültek meg.

Szerinte a térségben élők számára az egyik legfontosabb fejlesztés a 26-os főút Sajószentpétert és környékét elkerülő szakaszának a megépítése lenne, valamint a meglévő utak felújítása. Megfelelő úthálózat nélkül aligha van esélye a térségnek a fejlődésre. A Jobbik képviselő-jelöltje beszélt arról is, hogy az infrastruktúra fejlesztésével, minőségi szálláshelyek kialakításával és érdekes programokkal növelni lehetne Borsod turisztika vonzerejét.

A Jobbik jelöltje szerint a vidéknek sürgős segítségre van szüksége, hogy megőrizze a népességmegtartó-erejét. Az elmúlt két évtizedben ugyanis sorra tűntek el azok a szolgáltatások a kistelepülésekről, amelyek egy fiatal családnak kiemelten fontosak például, az óvoda, iskola, posta, a vasút, az orvos. Egyed Zsolt szerint az agráriumban meg kell törni az oligarchák uralmát és a családi gazdaságokat kell helyzetbe hozni. Ezenkívül a mikro, kis- és középvállalkozásokra megerősítésére helyezne nagyobb hangsúlyt a politikus, azért, hogy versenyképesebbé válhassanak és helyben újabb munkahelyeket létesítsenek.

A Jobbik politikusa elkeserítőnek nevezte a térségben az egészségügyi ellátórendszer, különösen a kazincbarcikai kórház helyzetét. Úgy vélekedett, biztosítani kell a térségben élő ötvenezer ember ellátását, hiszen főleg a kistelepüléseken lakók számára komoly kihívást jelent, hogy eljussanak Miskolcra a megyei intézménybe. Egyed Zsolt szerint azt sem szabad figyelmen kívül hagyni az ellátórendszer átalakításakor, hogy Kazincbarcika és környékének életét meghatározza a városban működő vegyi üzem. Ez pedig kockázatokkal jár, így minimális elvárás, hogy egy jól felszerelt kórház is legyen a közelben.

Egyed szerint a következő években meghatározza az ország egészének, de különösen a borsodiak életét is, hogy sikerül-e egy modern, esélyteremtő oktatási rendszert felépíteni. Olyan támogató iskolákra van szükség - fűzte hozzá-, amelyek segítik az eltérő szociokulturális környezetből érkező gyermekek oktatását, a tehetséggondozást. Emlékeztetett rá, hogy az integrációs programok ellenére harminc év után is ott tartunk, hogy egy kisgyermek életútja nagy pontossággal megrajzolható az alapján, hogy mekkora lélekszámú településre született és a szüleinek milyen az iskolai végzettsége. A Jobbik politikusa szerint olyan rendszert kell felépíteni, amelyben egy borsodi faluban élő gyermeknek is van esélye eljutni az egyetemekre.

Az Állatvédelmi Kerekasztalt életre hívó politikus arról is beszélt, hogy a Jobbik készen áll arra, hogy az állatvédelem ügyét azok kezébe adják, akik ezt szívügyüknek tekintik. „Biztosítani fogjuk az állatvédő egyesületeknek a szakmai és anyagi támogatást” - tette hozzá.

 (fotó: Alfahír)

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.