2024. május 9.

Még szombaton is lehetnek visszalépések

A lemondott jelölt nevét „lehúzzák” a szavazólapról, és a jelölt kieséséről a szavazatszámláló bizottság a szavazóhelyiségben elhelyezett hirdetményen is tájékoztatja a választópolgárokat.

A Nemzeti Választási Bizottság március végén fogadta el iránymutatását a jelöltek visszalépésének időpontjáról. Az iránymutatás szerint az országgyűlési választáson a szavazás megkezdésének időpontja a voksolást legkorábban indító külképviselet kezdési időpontja, azaz - Magyarország külképviseleteinek elhelyezkedésére tekintettel - a szavazást megelőző napon közép-európai idő szerint 11 óra. Ennek az oka az, hogy az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen már szombaton megtartják a szavazást, legkorábban a brazíliavárosi, a Sao Paulo-i, a Buenos Aires-i és a Santiago de Chile-i külképviselet nyit ki, közép-európai idő szerint szombaton 11 órakor – írta az MTI.

Annak érdekében, hogy a külképviseleteken és a magyarországi szavazókörökben azonos adattartalmú szavazólapokon történhessen a szavazás, az egyéni választókerületi jelölt tehát szombaton 11 óráig teheti meg a jelöltségről lemondó nyilatkozatát.

Az egyéni választókerületi képviselőjelölt a jelöltségről vagy a szükséges (E1-es) formanyomtatvány kitöltésével és aláírásával személyesen mond le az illetékes választási irodánál, vagy egy teljes bizonyító erejű magánokiratba vagy közokiratba foglalt meghatalmazás eredeti példányával rendelkező meghatalmazott által. A lemondás nyomán a választási irodának haladéktalanul törölnie kell a jelöltet a szavazólapról, és egyúttal tájékoztatnia kell a lemondásról a Nemzeti Választási Irodát.

A lemondott jelölt nevét „lehúzzák” a szavazólapról, és a jelölt kieséséről a szavazatszámláló bizottság a szavazóhelyiségben elhelyezett hirdetményen is tájékoztatja a választópolgárokat.

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.