2024. május 20.

Miskolcon nyílt meg a második áldozatsegítő központ

A budapesti után áldozatsegítő központ nyílt hétfőn Miskolcon is. Az új központ módszertani és szakmai műhelyként is segíti majd az áldozatokkal kapcsolatba kerülő szervezetek tevékenységét.

Miskolcon több, áldozatokkal foglalkozó civil, karitatív, állami és egyházi szervezet is tevékenykedik; az Igazságügyi Minisztérium ezekkel együttműködve az áldozatoknak nyújtható szolgáltatások színvonalának emelésére törekszik - mondta Vízkelety Mariann igazságügyi együttműködésért felelős államtitkár a hétfői átadáson.

Az áldozatsegítő központok országos hálózattá szervezésével szeretnék tudatosítani, hogy ha valaki áldozattá válik, nem hagyják magára, van hová fordulnia és minden szükséges segítséget megkap.

A budapesti központ eddig mintegy 230 esetben nyújtott áldozatsegítő szolgáltatást, az áldozatok 47 százaléka vagyon elleni erőszakos bűncselekménnyel, 37 százaléka pedig élet, testi épség vagy egészség elleni bűncselekménnyel összefüggésben fordult a központhoz.

A budapesti áldozatsegítő központhoz fordulók mintegy 40 százaléka vidéki volt, ez is indokolja, hogy vidéken is hozzanak létre hasonló központokat. A miskolcival az is a céljuk, hogy az módszertani és szakmai műhelyként segítse az áldozatokkal kapcsolatba kerülő szervezetek tevékenységét – írta az MTI.

Az államtitkár közölte: biztosítani kívánják az áldozatsegítők által is nyújtott úgynevezett segítő beszélgetésen túl a pszichológus által vezetett egyéni krízisintervenciós ellátást, igyekeznek mindenkinek célzott segítséget felkínálni, törekedve arra, hogy a segítség a valós igényekhez, szükségletekhez igazodjon.

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.