2024. május 19.
Rendkívüli hír: Az FBI nyomoz a hazánkban elsikkasztott uniós pénzek után

Rendkívüli hír: Az FBI nyomoz a hazánkban elsikkasztott uniós pénzek után

1300 milliárd forintnak megfelelő összeg kerülhetett ki Magyarországról arab és ázsiai számlákra az FBI gyanúja szerint – írja a Magyar Nemzet.

Ez az összeg, az amerikaik gyanúja szerint az a pénz lehet, amit a kormánypárti politikusoknak osztottak vissza az uniós beruházások után alkotmányos jutalékként. Az ügy központi szereplője lehet egy, az FBI tanúvédelmi programja által védett magyar állampolgár - írja a Magyar Nemzet.

Az Index pedig azt közölte, hogy szerintük az illető F. Péter András lehet, aki izraeliekkel közös gyémántüzletben érdekelt. A hírportál úgy értesült, hogy a 37 éves férfi egy, az USA-ban működő magyar bűnszervezet ügyében került képbe.

F. Péter Andrást a magyar hatóságok is keresték, de az amerikaiak hiába közölték, hogy náluk van és kihallgathatják jelenlétükben, ez nem történt meg.

A Magyar Nemzet azt is nyilvánosságra hozta, hogy a gyanú szerint a pénzt az MKB-ból vehették fel, majd az arab világ bankrendszerén át, vagy gyémántban vitték ki külföldre. A pénz ezután strómanok közreműködésével, arab befektetésnek álcázva került vissza hazánkba és kastélyokat, valamint luxusszállodákat vásároltak belőle.

A lap szerint az ügyben az FBI a magyar hatóságtól konkrét nyomozati cselekményeket is kért, de Magyarországról 30 nap elteltével olyan választ kaptak, hogy nem találtak semmilyen bűncselekményre utaló nyomot.

Frissítés - reagáltak a pártok és a kormány is

A Jobbik országgyűlési képviselője szerint összeállt az elmúlt időszak súlyos korrupciógyanús ügyeinek mozaikja azzal, hogy hírek szerint az Egyesült Államokban élvez tanúvédelmet egy magyar férfi, akit a magyar kormányhoz köthető korrupciós pénzek tisztára mosásával vádolnak - írja az Index.

A lap idézi Szilágyi Györgyöt, aki sajtótájékoztatóján azt mondta: már érthető, miért élvezte Orbán Viktor miniszterelnök barátságát az Interpol által is körözött Ghaith Pharaon, aki a Jobbik képviselőjének állítása szerint szakértője a pénzek tisztára mosására alkalmas arab párhuzamos pénzügy rendszernek.

A képviselő felhozta az egyesült államokbeli magyar kitiltási ügyet is. Szerinte kezd beigazolódni a hír, miszerint annak idején dollármilliókkal kaptak el egy diplomata útlevéllel rendelkező futárt az Egyesült Államokban, a forrást pedig később Vida Ildikó, az adóhatóság akkori elnöke igazolta le.

"Értelmét nyeri az a pár hónappal ezelőtt felröppent hír is, ami szerint az Amerikai Egyesült Államok azt tervezi, hogy Orbán Viktor miniszterelnököt és a kormány több tagját ki kívánja tiltani az Amerikai Egyesült Államokból" - folytatta. Szerinte ennek hátterében a tanúvédelmi programba bevont férfi vallomásai állhatnak.

Az LMP-s Demeter Márta ugyancsak arra a következtetésre jutott, hogy az ügy szálai Pharaonhoz vezetnek. 

"A mai hírek fényében nem véletlen, hogy soha nem kaptam semmilyen értelmes választ arra, hogy vizsgálták-e a magyar hatóságok Ghaith Pharaont és cégeit pénzmosási szempontból. És nyilván az sem véletlen, hogy Pharaon beutazását és magyarországi tartózkodását annyira takargatták, hogy semmilyen információ ne kerülhessen ki. Inkább vállalták, hogy köznevetség tárgyává lesznek, hogy egy dollármilliomosnak a Magyarországon működő, nemzetbiztonsági kockázatot jelentő jordán tiszteletbeli konzul igazolja a megélhetését Magyarországon, csakhogy ne kelljen Pharaon bankszámlájával és vagyonával a magyar hatóságoknak foglalkozniuk. Csak nem azért történt mindez, mert tartottak attól, hogy az FBI esetleg egy nyomozás kapcsán adatokat kérne, és fény derülhetne nemzetközi bűnözői csoportok és az Orbán-klán kapcsolatára?" - áll a zöldpárti politikus közleményében.

A kabinet részéről a kormányszóvivő reagált egy sajtótájékoztatón. Kovács Zoltán kijelentette: "ez kampánykamu, szemenszedett hazugság, Simicska médiájának pedig üzenjük, hogy a whisky nem jó tanácsadó."

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.