2024. április 27.
Súlyos jogsértéseket tapasztalt Magyarországon az EP szakbizottsága

Súlyos jogsértéseket tapasztalt Magyarországon az EP szakbizottsága

A rendszerszintű jogsértések az alapszerződés 7-es cikkelye szerinti eljárás megindítását, az uniós források kifizetésének felfüggesztését, de akár az eddig kifizetett pénzekkel kapcsolatos vizsgálatot is eredményezheti.

Súlyos, rendszerszintű jogsértéseket tapasztalt Magyarországon az Európai Parlament (EP) Állampolgári, Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE), ezért javasolni fogja az uniós alapszerződés 7-es cikkelye szerinti eljárás megindítását, illetve az uniós források kifizetésének felfüggesztését, de akár az eddig kifizetett pénzekkel kapcsolatos vizsgálatot is – állapítja meg a LIBE tagja, Judith Sargentini által készített jelentés tervezete. A zöldpárti képviselő kiemelte: nem ez az első alkalom, hogy 2010 óta figyelmeztetni kell Magyarországot. Kiemelte azt is, hogy a korábbi jogsértéseken túl újabbak is várhatók, hiszen az Országgyűlés hamarosan szavazhat a Stop Soros-törvénycsomagról – írta a hvg.hu.

A jelentés elkészítésére az EP tavaly májusban adott felhatalmazást, amikor elfogadták a magyarországi helyzetről szóló határozattervezetet. Ebben többek között az állt, hogy a kormány helyezze hatályon kívül a menedékkérőkkel és civil szervezetekkel kapcsolatos szabályokat szigorító törvényeket, az Európai Bizottság pedig szigorúan ellenőrizze az uniós források magyarországi felhasználását.

A dokumentumról csütörtök délelőtt tartotta első vitáját a szakbizottság, és hivatalosan április végén mutatják be, ezt követően lehet módosító javaslatokat benyújtani. A költségvetési ellenőrző bizottság azonban már közzétette a saját szakvéleményét, amiben az áll, hogy a korrupció és az államháztartás átláthatatlansága miatt fel kellene függeszteni az uniós források kifizetését, hacsak az ország nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez.

Az Európai Unióról szóló szerződés 7-es cikkelye az uniós alapértékek betartatását szolgálja, és eszerint az Európai Tanács megállapíthatja, hogy egy tagállam esetében fenn áll az uniós alapértékek megsértésének egyértelmű kockázata és konkrét ajánlásokat fogalmazhat meg a tagállam számára, hogy megelőzze az alapértékek tényleges megsértését. A cikkelyt a tagállamok egyharmada, vagy az Európai Parlament vagy a Bizottság aktiválhatja. A 7-es cikkely (3) bekezdése a konkrét szankciókat indítja el, ami a tanácsi szavazati jog felfüggesztését is jelentheti.

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.