2024. május 20.
Szarkahegy: lakcímkártyát kaphatnak a beköltözők

Szarkahegy: lakcímkártyát kaphatnak a beköltözők

Újabb lakcímkártyákat adhatnak ki a Szarkahegyre - döntött még tavaly év végén a miskolci közgyűlés. A felszámolásra ítélt számozott utcai lakók közül sokan itt találtak menedéket. Az intézkedés kapcsán sokakban felmerülhet a kérdés: milyen lesz itt az élet ezután?  

Tavaly februárban hatalmas munkagépek jelentek meg Miskolc számozott utcás részén. Akkor kezdték el a Tizenegyedik utca lerobbant házainak ledózerolását. A fideszes városvezetés még 2014-ben 117.300 négyzetméter rendbe tételéről döntött, legalábbis, ami a lerobbant házak bontását és a törmelék elszállítását illeti.

Az itt élők közül, akiknek nem volt közüzemi- és bérleti díjtartozásuk, azoknak cserelakást utaltak ki. Rengetegen viszont a bontások miatt a Pingyom, Lyukóvölgy és a Szarkahegy térségében kerestek maguknak új hajlékot, míg mások hajléktalan szállókon találtak menedéket.

Az említett területeken viszont az új lakókkal együtt megérkeztek a problémák is, például az újratermelődő köztartozások és néhány olyan család, amelyek életmódjukkal megkeserítik a Szarkahegyen élők mindennapjait. Miskolcnak ennek a korábban közkedvelt részén számos ingatlant kínálnak eladásra.

Hubay György, az önkormányzat Rendészeti Bizottságának elnöke korábban azt nyilatkozta, amikor ezzel a helyzettel szembesítették: „Tisztes miskolciak, egykori gyári munkások élnek a Szarkahegyen, és az ő életüket is megkeseríti néhány család, ezért azon vagyunk, hogy minél előbb megoldjuk ezt a problémát”.

2017 márciusában több cikk is foglalkozott azzal, hogy a Szarkahegyen komoly problémák vannak, például a szolgáltató a tartozások miatt korlátozta a vízszolgáltatást. Emiatt a magasabban lévő házaknál nem volt víz. Az egyesület, amelyik a vízhálózatot működteti elismerte ezt, és közölték, a tartozások egy jelentős része a beköltözőknek köszönhető. A vízórák ellopása miatt ömlött a víz. Az egyesület illetékese szerint csapnivaló ezen a részen a közbiztonság. A nyomortelepek felszámolása után, az ott élők a külterületekre, köztük a Szarkahegyre költöztek.

Tavaly év végén a közgyűlésben a Fidesz mégis megszavazott egy olyan javaslatot, amelynek eredményeként újabb lakcímkártyákat oszthatnak ki Szarkahegyen. A Jobbik attól tart, hogy újabb telepek jöhetnek létre Miskolcon. Pakusza Zoltán, az ellenzéki párt országgyűlési képviselőjelöltje elutasította az előterjesztést, úgy véli, hogy a külterületekre, sokszor zártkerti ingatlanokba kiadott lakcímkártyák a 2014-től felszámolt nyomortelepek újbóli kialakulását eredményezik majd.

 Hozzátette, ezeken a részeken infrastruktúra fejlesztésekre lenne szükség, ami komoly anyagi terhet ró Miskolcra. Pakusza Zoltán elmondta: "Ez ráadásul nemcsak közbiztonsági probléma, de a kezeletlenül elfolyó szennyvíz és az illegális szemét komoly közegészségügyi gondot is jelent."

A Jobbik politikusa jelezte, megválasztása esetén az Országgyűlésben kezdeményezi fogja a lakcímkártyák jelenlegi kiadási rendszerének felülvizsgálatát.

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.