2024. április 18.
Szófiában találkozott Orbán és Macron

Szófiában találkozott Orbán és Macron

Kivonuló multik, Lázár interjú, paksi bővítés, illegális bevándorlás, napi összefoglalónk következik.

Orbán Viktor miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök megbeszélést folytatott az EU és a nyugat-balkáni országok csúcstalálkozója előtt Szófiában - tájékoztatta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke csütörtök reggel az MTI-t. A tárgyaláson áttekintették az európai politika legfontosabb aktualitásait, és megállapodtak abban, hogy a jövőben is folytatják és intenzívebbé teszik a kétoldalú párbeszédet - mondta a sajtófőnök.

 

A munkaerőhiány miatt elköltözhetnek a multik

Az utóbbi időben több cég is elvitte egyes termelési egységeit Magyarországról, emellett már a tervezett bővítések egy része is elmaradt a munkaerőhiány miatt, ugyanakkor a jelenség egyelőre nem mondható általánosnak – írja a Magyar Idők. Elsősorban az alacsony hozzáadott értékű, összeszerelő termelési egységeket érinti már olyan súlyosan a bevonható dolgozók hiánya, hogy a vállalatok közül néhányan inkább Ukrajnába, Szerbiába vagy akár a Távol-Keletre szervezik ki ezeket a gyártási fázisokat.

 

Interjút adott Lázár János

A 444.hu riportere több kérdést is feltehetett a távozó miniszternek, aki elmondta, hogy a híresztelésekkel ellentétben kifejezetten szívélyes viszonyban van Orbán Viktorral, aki továbbra is számít  a munkájára, valamint tagadta, hogy rossz lenne a kapcsolata Rogán Antallal. Lázár ezek mellett leszögezte, hogy nem kíván eztán már országos ügyekkel foglalkozni és szerencsésnek tartja, hogy már nem tagja a kormánynak.

 

Paksi bővítés - Süli János: a főépület érdemi munkái 2019 végén kezdődhetnek

A Paks II. beruházás főépületének érdemi munkái 2019 végén, 2020 elején kezdődhetnek - mondta Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszterjelölt csütörtökön az M1 aktuális csatornán. Kiemelte, addig is mintegy 80 létesítményt, műtárgyat kell megépíteni, hogy a főépület építését kiszolgálják. Szólt arról, hogy a május 14-16. között Szocsiban tartott Atomexpo rendezvényen egyeztetett a Roszatom vezetőivel,  áttekintették a Paks II. beruházás eddigi munkáit, és azt, mit kell a további együttműködés során megvalósítani. Süli László elmondta, hogy a Paksi Atomerőmű jelenleg is működő 4-es blokkja a napokban megkapta a 20 évre, 2037 végéig szóló üzemidő hosszabbítási engedélyt. (MTI)

 

Illegális bevándorlás - Bakondi: jelentősen nőtt a migráció

Jelentősen nőtt a migráció Európában, de a magyar határt kerülik a migránsok - mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója az M1 aktuális csatornán csütörtökön. Törökország felől az Albánia-Bosznia-Horvátország-Szlovénia útvonalon emelkedett az Olaszországba érkezők száma, de a magyar jogi, fizikai, élő erős határzáron nem próbálkoznak - közölte a szakember. A brüsszeli támadások oka, hogy a "nagy ívű" európai migrációs elképzeléseket Magyarország nem támogatja - jegyezte meg a főtanácsadó. Hozzátette, hogy mindeközben a hírek szerint a Nyugat-Európában menekültstátuszért folyamodók az unió pénzén járnak haza nyaralni. (MTI)

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.