2024. május 9.
Tényleg akarnak kormányváltást a baloldal vezetői?

Tényleg akarnak kormányváltást a baloldal vezetői?

Ahogyan élesedik a politikai helyzet, ahogy közeledik a választás napja a baloldali pártok vezető politikusai úgy teszik nyilatkozataikkal egyre világosabbá, hogy energiáikat egyáltalán nem az Orbán-kormány leváltására, sokkal inkább pusztán egymás legyőzésére, s egyúttal a legerősebb ellenzéki párt, a Jobbik mindenáron való gyengítésére fordítják, ami egyben a Fidesz-KDNP hatalmon maradását is biztosítja.

„Ne a legerősebb ellenzéki jelöltre szavazzanak, hanem a demokratikus oldal legerősebb jelöltjére!” – javasolta napokban egy fórumon Gyurcsány Ferenc, a kijelentés sokakat megdöbbentett, hiszen baloldali érzelmű szavazók, közéleti emberek egyre gyakrabban és nyíltabban vállalják fel azt a választói magatartást, hogy egyéniben a Fidesz elleni legesélyesebb ellenzéki jelöltre kell szavazni a kormányváltás érdekében, ha pedig ez a Jobbik aspiránsa az adott választókerületben, akkor rá.

Szentes város szocialista alpolgármestere, Demeter Attila pedig azt jelentette ki, hogy a fideszes képviselőjelöltet, vagyis az ő választókerületében Farkas Sándort kell támogatni az április 8-ai választásokon.

Karácsony Gergely, az MSZP-P miniszterelnök-jelöltje egy lapinterjúban pedig arról beszélt az április 8-a utáni lehetőségeket latolgatva, hogy ha a helyzet úgy hozza, Vona Gábor helyett inkább Orbán Viktort látná szívesen ügyvezető kormányfőként.

Karácsonnyal összefüggésben érdemes emlékeztetni arra a korábban nyilvánosságra került egy hangfelvételre, amelyen a politikus a következőket mondta: „Alapvetően az az érzésem, hogy a faszért hagytam magam rábeszélni erre miniszterelnök-jelöltségre, mert sokkal jobb lett volna, ha el sem kezdem.”

Majd a folytatásban hozzátette: „Ráadásul nekem van egy fő állásom, ami önmagában egy kibaszott politikai stressz, hogy lesz Zuglónak költségvetése, meg ilyen apróságok. Van nekem ilyen szempontból dolgom, így tudom is magam áltatni azzal, hogy én teszek az ügyért, vagy valamit csinálok.”

Az elmúlt időszakban az MSZP-ből sorra távoztak elismert szakpolitikusok. Legutóbb, Bárándy Gergely, aki minden pártbeli tisztségéről lemondott, nem indul a mostani választásokon sem. Úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi helyzetben: „számomra vállalhatatlanná vált a folytatás”.

Talán közrejátszott ebben az is, hogy kiderült, a hírek szerint a kormányhirdetésekkel kitömött Népszava tulajdonosa, Puch László, az MSZP egykori pénztárnoka tavaly személyesen találkozott Orbán Viktorral. A Fidesz és a szocialisták háttérben való együttműködésének teóriáját támaszthatja alá az a tény is, hogy a patinás baloldali napilap állami pénzben részesült.

Az LMP mostani, az MSZP volt politikusa, Demeter Márta azzal indokolta - egy kiszivárgott levél szerint – a szocialista frakcióból, majd a pártból való kilépését, hogy a párt formális és informális vezetői közül többek tettei megkérdőjelezik a párt hitelességét és elkötelezettségét a kormányváltásban.

Az MSZP miniszterelnök-jelöltjét, Botka Lászlót saját párttársai buktatták meg. Nyilvánvalóvá tette, hogy nem akarja Gyurcsányt látni a baloldalon és összefogásban sem. Ez pedig a Fidesz számára a lehető legrosszabb lett volna, hiszen a kormánypártok nem tudnák riogatni az embereket a visszatérésével.

Botka bukásában nagy szerepe lehetett Molnár Zsoltnak, aki a kiszivárgott hírek szerint már a 2014-es országgyűlési választási kampányban akadályozta, hogy pártja Rogán Antal ingatlanbotrányát felhasználja a kampányban.

Amikor Botka 2017 októberében bejelentette, hogy nem vállalja tovább az MSZP miniszterelnök-jelöltségét, azt mondta: hibáztam, mert nem mértem fel, hogy a demokratikus ellenzék nem győzni akar, hanem túlélni. Beszélt arról is, hogy a szocialisták soraiban fideszes ügynökök vannak.

Vezető baloldali politikusok elmúlt napokban tett nyilatkozatai mindenesetre nem cáfolják, sokkal inkább alátámasztják a belülről megbuktatott Botka László kemény szavait, amelyek az aktuális politikai térben erősítik azokat a vélekedéseket, amelyek szerint jelentős esélye van egy Fidesz-MSZP kormányzásnak, már persze abban az esetben, ha az egyébként önállóan szinte mérhetetlen támogatottságú Párbeszéddel közös listájuk eléri (az esetükben a közös indulás miatt) 10 %-os bejutási küszöböt.

A hagyományos baloldali értékeket valló választók szempontjából nem biztos, hogy rosszul jönne egy "tisztító tűz", vagyis ha a fenti ügyekkel, kormánypárti befolyással terhelt pártok nem jutnának be a parlamentbe, hogy aztán kéz kezet mos alapon (gondoljunk csak az elmúlt negyedszázad minden kampányában beígért, de soha, egyik párt által végre nem hajtott elszámoltatásra!) a Fidesz hatalomban maradását segítsék.

Egyre több baloldali szavazó jut arra a következtetésre, hogy bár mindenben nem értenek egyet a Jobbikkal, de a Vona Gábor vezette néppárt programja hordozza magában az olyan, baloldali értékekkel összegyeztethető pontokat, amelyek miatt a kormányváltás érdekében a Jobbik támogatása felvállalható számukra.

A kormányváltást akaró szavazók számára különösen annak tudatában maradt szinte ez az egyetlen ésszerű választásuk, hogy a baloldalról olyan, a valós támogatottságokat figyelmen kívül hagyó információkkal dezinformálják a közvéleményt, amely szerint az egymással is hadakozó baloldali pártok és annak jelöltjei esélyesebbek a győzelemre, mint a Jobbik.

Miközben a helyzet az, hogy a vidéki körzetek döntő többségében a Jobbik jelöltjeinek van esélyük legyőzni a kormánypártokat, addig a baloldal főként Budapesten erősebb.

Az egyes választókerületekről sok információ, köztük pártok, jelöltek támogatottságának aktuális állása is elérhető a kireszavazzunk.hu és a taktikaiszavazas.hu oldalakon.

 

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.