2024. május 9.
Új munkahelyek nélkül kiürül Kazincbarcika és környéke

Új munkahelyek nélkül kiürül Kazincbarcika és környéke

Az előzetes felmérések szerint a Jobbik jelöltje legyőzheti a térség, parlamentben meglehetősen hallgatag kormánypárti képviselőjét.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye 4-es választókerületéhez 82 település tartozik. A térséget nyolc éve Demeter Zoltán fideszes honatya képviseli, de nem fejt ki különösebb aktivitást a parlamentben, hiszen két kormányzati ciklus alattt mindössze 65 alkalommal szólalt fel. 2014-ben háromfelé osztódtak a szavazatok, így a kormánypárti jelöltnek elég volt a 37 százalékos támogatottság is a mandátumszerzéshez. A baloldali összefogás és a Jobbik jelöltje között hajszálnyi volt a különbség 2014-ben. Átszavazással verhető a Fidesz indulója.

A Fidesz ismét Demeter Zoltánt indítja, a szocialisták Gúr Nándort, a Jobbik Egyed Zsoltot, míg az LMP Üveges Gábort. Rajtuk kívül 27-en versengenek az egyéni képviselőségért.

A taktikaiszavazas.hu oldal felmérése szerint verhető a fideszes jelölt, a támogatottsága 39 százalék körül van. A legesélyesebb kihívója a jobbikos Egyed Zsolt, aki 33 százalék körül áll. Az MSZP-P jelölt hátránya jelentős, rá mindössze 22 százalék szavazna.

A választópolgárok a térség legnagyobb problémájának a munkalehetőségek hiányát tartják. A Kazincbarcika-központú választókörzet legnagyobb munkaadója a BorsodChem. Aki itt nem jut munkához az arra kényszerül, hogy a megyeszékhelyre ingázzon, de sokan elvándoroltak a térségből vagy Budapestre, a Dunántúlra, illetve külföldre - derült ki a Hír Tv Frontvonal című műsorából.

Balajton nehéz az élet - panaszolták az itt élők. Egy nő arról beszélt, hogy nincs értéke a házának, ezért nem is fogja eladni. Edelényben már csak házhelyet kapna annyi pénzért, amit a házáért Balajton kapna. Két gyermeke már elmenekült innen, mert nincs munka.

Egy nő azt nyilatkozta, hogy azért megy el szavazni, mert fél a bevándorlástól és szeretné a jövőben is kapna közmunkát.

A migránsok végett megyek el szavazni - mondta egy férfi. Nemcsak Balajton, hanem egész Magyarországon fenyegetés véleménye szerint a bevándorlás. Ugyanakkor, nincs megelégedve azzal, ahogy az ország dolgai mennek.

Tragikusnak nevezte a helyzetet Gúr Nándor. Az MSZP alelnöke szerint kivándorló ország lettünk, 600 ezren mentek külföldre, leginkább ebből a térségből. Úgy vélekedett, hogy élhetetlenné kezd válni a megyének ez a része, nincsenek munkahelyek, csak a közmunka, az is kiszolgáltatott formában. Gúr szerint értékteremtő közmunkára lenne szükség, vannak erre jó példák, de ez nagyon sok helyen ez nincs meg. A szocialista politikus hozzátette, a mikro- és kisvállalkozások támogatására lenne szükség, hogy bővíteni tudják a foglalkoztatottjaik számát. Gúr beszélt arról is, hogy meg kell vizsgálni, jó döntés volt-e, hogy a térség betegeinek Miskolcra kell menniük, ha kórházi ellátásra szorulnak.

Óriási az elvándorlás a térségből. Sokan csak a húsvéti ünnepekre utaztak haza családjukhoz. A sajátos választási rendszer miatt sokan nem tudnak élni szavazati jogukkal, ugyanis az Orbán-kormány nem teszi lehetővé a külföldön élő, de magyarországi lakcímmel rendelkező választóknak a levélszavazás lehetőségét. Nekik a kijelölt külképviseletet kell felkeresniük. Több nyilatkozó is arról beszélt, hogy nem tud szavazni, mert külföldön dolgozik és nincs a közelében külképviselet, ahol ezt megtehetné.

Egy férfi 14 éve dolgozik Németországban, miután itt 25 évnyi munkaviszony után állás nélkül maradt, de a szavazáson sajnos nem tud részt venni. Két fiatal viszont arról beszélt, hogy már bejelentkeztek a nagykövetségre Stuttgartba, ahol majd leadják voksaikat.

A beteg emberekkel nem törődnek fél éve nincs reumatológiai szakrendelés - panaszkodtak a megszólalók. Várólista szemvizsgálatra hónapokat kell várni. A kazincbarcikaiaknak különösen fáj, hogy a felújított kórházban számos osztályt bezártak, orvosaik elvándoroltak, így, ha komolyabb ellátásra szorulnak, Miskolcra kell utazniuk.

Munkahelyeket kell teremteni a magyar vállalkozások által. A kistelepülésen vagy közmunkás valaki vagy nem dolgozik ,ki kell csalni a falvakba a vállalkozásokat kedvezményekkel - mondta Egyed Zsolt. A Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje szerint ha egy-egy faluban tíz-húsz ember el tudna helyezkedni így, az már óriási változásokat indítana el. Hozzátette, Kazincbarcikán, aki nem tud a BorsodChemnél munkát kapni, annak nagyon nehéz elhelyezkednie. Egyed Zsolt úgy véli, a térség szempontjából az első és legfontosabb lépésnek a munkahelyteremtésnek kell lennie, hogy ne vándoroljon el még több fiatal. Fejleszteni kell az infrastruktúrát is. A Jobbik jelöltje arról is beszélt, hogy másfél éve aláírást gyűjtenek, hogy a 26-os főút elkerülő szakaszát megépítsék. Jelenleg óriási terherforgalom teszi élhetetlenné Sajószentpéter egy részén, valamint a környező településeken lakó emberek életét.

Egyed Zsolt szerint az útépítést eddig a térségben induló valamennyi képviselőjelölt megígérte, hogy aztán ne történjen semmi. A Jobbik jelöltje kitért a közbiztonság állapotára is. “Rosszabb lett a helyzet, mint volt” - mondta, elsősorban a kistelepüléseken lopások száma magas. Rendőri jelenlétre van szükség. Nem életszerű, hogy 30-40 kilométerről mennek ki a falvakba a rendőrök, ha bűncselekmény történik, meg fogjuk teremteni annak a feltételeit, hogy az emberek biztonságban érezzék magukat - jelentette ki Egyed Zsolt.

 

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.