2020. április 4.
Vona megcsinálta? Tényleg a Jobbik az új néppárt?

Vona megcsinálta? Tényleg a Jobbik az új néppárt?

A Vokskabin pártválaszai alapján a magyar pártok érdekes helyzetet vettek fel a kétdimenziós politikai mezőben.

Az itt látható ábrát a berlini Friedrich-Ebert-Alapítvány megbízásából a holland Kieskompas csapata készítette, hogy bemutassa az aktuális magyar politikai mezőt annak fényében, hogy a pártok milyen válaszokat adnak a közéleti, politikai, társadalmi és gazdasági kérdésekre.

 

Mivel a Fidesz-KDNP elutasítja az egyneműek házasságkötését, a kivándorolt magyarok levélben történő szavazását, a migrációs kvótákat és ellenzi az NGO-k külföldről történő támogatását, ugyanakkor egy központosított oktatási rendszert támogat, leginkább egy olyan autokratikus, tekintélyelvű párt benyomását kelti, ami tradicionális értékek mentén inkább jobbra pozícionálja magát.   

 

Az illusztráción jól látszik, amit Tamás Gáspár Miklóstól is oly sokszor hallhattunk már, hogy Magyarországon nem létezik, klasszikus értelemben vett baloldali párt. A bal-lib LMP is messze van a baloldaliságtól, és inkább a liberális pártok táborát erősíti. Ezek a politikai tömörülések ugyan erősítenék a szociális hálót, de a szociális egyenlőségtől még elvi síkon is messze vannak, sőt egyre távolabb kerülnek. Sokkal fontosabb érték számukra a szabad média, a migráció támogatása és az európai integráció.

 

Jelenleg a Jobbik helyezkedik legközelebb a diagram szárainak metszéspontjához, ezáltal a négy másik parlamenti pártból és pártszövetségből hárommal van közös „halmaza”. De a Fidesz még tőlük is messze a távolban éli magányos életét. Az új pártok közül – az Együtt érdekében éppen alkotmányjogi panaszt benyújtó – Momentum olyan rövid idő alatt járta be szinte minden szegletét ennek az ábrának, hogy a végén kisodródott. Érdekes lesz megfigyelni, hogy a most induló ciklus milyen mozgásokat eredményez majd a parlamentbe jutott 5 párt körében…

Megosztás

Etesd a Dokit!

Hello Közélet

Etesd a Dokit!

  • 2020.03.30

A SPAR szendvicsekkel és 1,5 millió forint adománnyal támogatja az Etesd a Dokit! civil kezdeményezést, amely naponta több mint 100 egészségügyi dolgozó meleg ebédjéről gondoskodik – ellenszolgáltatás nélkül.

TikTokkerek fogtak össze az idősekért

Hello Közélet

TikTokkerek fogtak össze az idősekért

  • 2020.03.30

Segítségnyújtásra buzdítanak, nem is akárhogyan. Néhány nap alatt már közel háromszázezer főt sikerült az összeségében több mint egymilliós eléréssel rendelkező népszerű fiataloknak megszólítaniuk.