2020. május 26.
Színe-fonákja

Színe-fonákja

A világ számos városában aratott már nagy közönségsikert Daniel Schnyder kompozíciója, épp ideje, hogy a budapesti publikum is találkozzék vele.

Jelenések könyve alapján 2000-ben komponált oratóriumán (The Revelation of St. John) sokféle hatás érződik – a svájci születésű, ma New Yorkban élő negyvennyolc éves szaxofonos és komponista oeuvre-je elképesztően tágas és színes: a versenymű vonószenekarra és pipára (nem arra, amelyre Petőfi rágyújtott, hanem a kínai pengetős hangszerre), nagyzenekarra és havasi kürtre íródott.

 

A mintegy félórás újdonság mellett egy jól ismert remekmű szólal meg a hangverseny második számaként: Brahms Német Requiemje. A kompozíció szövege nem a latin gyászmise német fordítása, a zeneszerző maga állította össze gondosan válogatott bibliai sorokból. Ez a kivételesen ihletett, nagyszabású alkotás hozta meg Brahms számára a világhírt. Addig inkább csak német nyelvterületen ismerték a nevét, a Requiemet azonban röviddel a teljes, héttételes verzió ősbemutatója (1869.) után London és Pétervár, nem sokkal utóbb pedig Párizs közönsége is hallhatta. Magyarország picit lemaradt, 1884-ben került sor a Vigadóban az első előadásra. Igaz, ekkor Brahms vezényletével.

 

A program:

Daniel Schnyder The Revelation of St. John (János jelenései) – magyarországi bemutató

Johannes Brahms Német requiem, op. 45

 

Közreműködik: Rost Andrea szoprán, Szalai Ágnes szoprán, Fülep Máté bariton, Kálmándy Mihály bariton, Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba), Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Sebastian Weigle karmester (lenti képen)

 

 

 

Megosztás

A doktor úr – bemutató a Vígszínházban

Kultúra

A doktor úr – bemutató a Vígszínházban

  • 2020.02.26

Az évad utolsó bemutatójaként Molnár Ferenc A doktor úr című előadását tűzi műsorra február 29-én a Vígszínház. A darab 1902-ben ugyanitt debütált, és elsöprő sikert aratott. Azóta Molnár és a színház sorsa összefonódott, és mindmáig elválaszthatatlan. A Víg legendás házi szerzőjének remekművét Zsótér Sándor rendezésében láthatják a nézők.

A Level 42 is jön a Paloznaki Jazzpiknikre

Hello Kultúra

A Level 42 is jön a Paloznaki Jazzpiknikre

  • 2020.01.17

Idén nyáron ismét egy legendás popbandát, a Level 42 zenekarát repítik a Balaton-felvidékre a Paloznaki Jazzpiknik szervezői. Vagyis a dűlőn a piknikezők újra a nyolcvanas évek legnagyobbjai közül kapnak egyet a boruk mellé.