2024. május 5.

Az alacsony bérek miatt választotta a Bosch Miskolcot?

Vasárnap folytatódik a sztrájk a Bosch miskolci üzemében, a dolgozók elégedetlenek az egyoldalúan végrehajtott béremeléssel.

Február 18-án ismételten munkabeszüntetéssel folytatódik a sztrájk a Bosch-konszern miskolci üzemében, mivel eredménytelen volt a csütörtöki tárgyalás a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. cégvezetése és a munkavállalói érdekképviselet között - közölte az Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete (ÉTMOSz) csütörtökön az MTI-vel. A közlemény szerint a munkáltató elzárkózott a helyzet konstruktív megoldásától és megkérdőjelezte az eddigi tiltakozás sikerét, noha abban saját hivatalos adatai szerint is a műszakban lévő fizikai dolgozók több mint négyötöde vett részt.

A szakszervezet közölte: a csütörtöki tárgyaláson jelezték, hogy elégedetlenek az egyoldalúan végrehajtott béremeléssel, de készek a sztrájkköveteléstől elmozdulni, amennyiben a munkáltató hajlandó az együttműködésre. A gyár vezetése ettől elzárkózott és közölte, hogy a Bosch épp a nagyon alacsony alapbérek miatt választotta Miskolcot.

A vasárnapi munkabeszüntetés idejéről még nem döntöttek. A gyár dolgozói folyamatosan, így vasárnap is dolgoznak – mondta Janik Tamás, az ÉTMOSz elnöke.

A Bosch-konszern egyik miskolci gyárában hétfőn bérkövetelés miatt tartott két órás munkabeszüntető sztrájkot tartott az ÉTMOSz. Az akció után közölték: továbbra is követelik decemberben kezdődött és a munkáltató által egyoldalúan lezárt bértárgyalás folytatását.

Ficzere Ferenc, a magyarországi Bosch csoport kommunikációs igazgatója hétfőn elmondta, hogy a Bosch csoport Magyarországon minden évben a piaci környezetet és a törvényi előírásokat figyelembe véve emeli a fizetéseket. A magyarországi telephelyeken dolgozók bére átlagosan csaknem 10 százalékkal nőtt, az emelés mértékét az egyéni teljesítmény és az egyes vállalatok eredménye is befolyásolja.

Megosztás

Az idei év hozhatja meg az IT iparágnak a növekedést?

Hello Gazdaság

Az idei év hozhatja meg az IT iparágnak a növekedést?

  • 2024.02.2

Az IT szektor a 2023-as évben az előző évi növekedéshez képest csökkenést mutatott a megrendelések tekintetében, azonban hazai és nemzetközi jóslatok szerint az idei évben növekedésnek indulhat - végzett piaci körképet a hazai IT munkaerőpiac egyik vezető cége, a Bluebird.