2024. április 30.
A füzérradványi Károlyi-kastély aranykorát szeretnék felidézni

A füzérradványi Károlyi-kastély aranykorát szeretnék felidézni

A felújítást követően a kastélyban rendezendő programokkal minden korosztályt szeretnének megszólítani, aminek fontos részei lesznek az interaktív és aktív kikapcsolódást kínáló szolgáltatások.

Összesen 4,5 milliárd forintos kastély- és várfejlesztési program indul a füzéri várban és a füzérradványi Károlyi-kastélyban a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében - közölte kedden Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa Füzérradványban.

Mint elmondta, a füzéri vár korábban megkezdett fejlesztése 1,5 milliárd forintos hazai társfinanszírozással kiegészített európai uniós forrásból folytatódik. Ebből a két éve átadott, első ütemben megvalósult projektelemek kiegészítése történik meg. Ezúttal megépül az úgynevezett Rimay-ház, a Pápai-ház, az ecetesház, megújul a várudvar, szabadtéri színpad épül, valamint olyan beruházások valósulnak meg, amelyekkel interaktív módon mutathatják be egy középkori vár életét, de gasztronómiai bemutatókra is lehetőség nyílik – írta az MTI.

Füzérradványban a Károlyi-kastély 1,5 milliárd forint európai uniós forrásból újul meg, amely kiegészül további 1,4 milliárd forintnyi hazai támogatással. Ebből a pénzből a tetőcserét, az épületgépészet megújítását, az épület szigetelését és külső festését végzik el. A földszinten felidézik a kastély aranykorát, az 1930-as éveket, amikor kastélyszállóként működött az épület. Az emeleten pedig a helyszínen forgatott Karády Katalin-filmek nyomán filmtörténeti tárlatot is berendeznek – közölte az MTI.

A füzérradványi Károlyi-kastély 2018. március 27-én, a turisztikai célú funkcióbővítő fejlesztés ünnepélyes alapkőletételének napján.
Fotó: MTI/Vajda János
 

A füzérradványi volt az ország első kastélyszállója, amelyet a harmincas években üzemeltetett a Károlyi család. A vállalkozás nemcsak üzleti siker volt, hanem a helyszínen megfordult a társadalmi elit jelentős része is. Virág Zsolt szerint ennek a korszaknak a felidézésével olyan atmoszférát lehet teremteni a látogatók számára, amely egyedülálló.

A kínálattal szeretnének minden korosztályt megszólítani, ezért az interaktív elemek, valamint az aktív kikapcsolódást kínáló szolgáltatások széles körűek lesznek. Példaként említette a piknikkosár programot, amely során a kastély körüli parkban tett sétához helyi termékekből összeállított kosarat lehetne vásárolni a recepción.

 

Megosztás

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

Hello Mozaik

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

  • 2023.09.21

Az ősz beköszöntével az idénygyümölcsök és -zöldségek széles és színes kínálata egyre szűkül és hajlamossá válhatunk a vitaminokban szegényebb, de nehezebb, zsírosabb ételek fogyasztására. Ezzel párhuzamosan egyre kevesebb napfény ér bennünket, a levegő lehűlése és a fokozott őszi stresszterhelés pedig sajnos magával hozza a náthaszezont.  

 

Íme a 2023-as év őszi trendszínei

Hello Mozaik

Íme a 2023-as év őszi trendszínei

  • 2023.08.29

Útmutatónkban összegyűjtöttük az őszi-téli kuckózós időszak szín trendjeit, amelyek a legnagyobb divatházak kifutóin már megmutatták magukat, és tippeket adunk, hogy ezeket hogyan érdemes kombinálni.