2022. május 25.
Így heverjük ki a fesztiválozást!

Így heverjük ki a fesztiválozást!

Túl jól sikerült a buli vagy túl hosszúra nyúlt az éjszaka? Íme néhány kevésbé ismert hatékony módszer a szervezet regenerálására. 

A buli- és fesztiválszezon kétségkívül a nyár csúcspontja, ám sajnos nemkívánatos mellékhatásokkal járhat. A nagy melegben végig ugrált koncert, a hajnalig tartó tánc, a sok kávé, a jeges koktélok és a koccintás egyéb válfajai komolyan igénybe veszik a szervezetet, dehidratálnak. Emellett az izmokat, ízületeket is megterheli egy párnapos fesztiválozás. Összegyűjtöttünk néhány módszert, ami gyorsan és hatékonyan segítenek helyrerázódni.

 

Miután kieresztettük a gőzt a buliban, merüljünk el benne másnap. A megfelelő hőmérsékleten történő gőzfürdőzés nemcsak élvezetes és relaxáló, de az egészségre is nagyon kedvező hatást gyakorol. A gőzfürdő méregtelenít, hatékonyan oldja a stresszt, relaxál, felfrissít, javítja az általános fizikai és mentális közérzetet. A gőzfürdőben a testhőmérséklet 1-1,5 Celsius-fokkal megemelkedik, ami által felgyorsul a vérkeringés, miközben a vérnyomás a kitáguló ereknek köszönhetően csökken.  A gőzfürdő 43-46 Celsius-fokon a leghatékonyabb, legalább 80-100%-os relatív páratartalom mellett. Így használjuk:

·         érdemes 15 percet a gőzben tartózkodni, hogy az izzadással meginduljon a méreganyagok eltávozása is;

·         utána alaposan le kell hűteni a testet;

·         pihenjük ki a megterhelést, minimum 15 perc fekvéssel;

·         fentieket legfeljebb 3-4 alkalommal ismételjük!

Soha ne menjünk vissza felhevült testtel, és ne is a meleg termálvíz felé vegyük az irányt, mert ezzel erősen megterhelnénk a szívet és keringési rendszert. A szauna merülőmedencéje a gőz után is alkalmazható, de a (kevésbé) hideg zuhany is tökéletes. Amíg nem hűlt le teljesen a test, pihenjünk egy nyugágyon, érezni fogjuk, mennyire jólesik megterhelt szervezetnek.

 

Fejfájás ellen sétáljunk a vízben! A hideg víz összehúzza az ereket, míg a melegtől elernyednek, kitágulnak, az egyenetlen, kavicsos talaj pedig élénkítő talpmasszázzsal járul hozzá a szervezet felfrissüléséhez. A Kneipp taposófürdő* során különböző hőmérsékletű lábfürdőkben kell lépdelni: először 40-42 °C fokos vízben egy-két percig, majd egy hideg, 10-16 °C fokos lábfürdőben 15-20 másodpercig. A ciklust 6-10 alkalommal érdemes ismételni, úgy, hogy a kezelést a hideg lábfürdő zárja. A taposófürdő jótékonyan hat fejfájás, migrén, vérkeringési problémák (hideg láb), illetve kezdeti stádiumban lévő visszerek esetében, emellett javítja a bokaszalagok és lábízületek állapotát.

 

Adjuk ki a mérgünk! A különféle iszapok és agyagok a bőrön keresztül szennyeződéseket, toxinokat, nehézfémeket, baktériumokat és olajokat vonnak ki, miközben a bőrt feltöltik hasznos ásványi anyagokkal. Az iszappakolás során a meleg hatására kitágulnak az erek, gyorsul az anyagcsere, ennek következtében a krónikus gyulladások csökkennek. Szintén a meleg hatására az izmok és az inak ellazulnak, a görcsök feloldódnak. A méregtelenítést elősegítő különleges alkotóelemeket tartalmazó zöld agyag felvitelre kerül az egész testre, illetve vékony rétegben az arcra is. A testet szorosan bepólyázzák, és 20 percig így hagyják, hogy az agyag természetes módon felszívja a bőrben felhalmozódott méreganyagokat. Az agyagot 20 perc elteltével zuhany segítségével eltávolítják a bőrről. A méregtelenítési folyamat részeként a kezelést követően nagy mennyiségű víz vagy tea fogyasztása ajánlott.

 

Kutyaharapást szőrivel: A bázikus fürdővel kiegészülő sós-pálinkás testradír* során sót és gyümölcspálinkát kevernek össze masszázsolajjal, amelyből egészen különleges, sűrű testradír keletkezik. Az egész testfelületen egyenletesen bemasszírozott keverék megszabadít az elhalt hámsejtektől, és a gyümölcspálinka vitaminjaival együtt felélénkíti a bőr vérellátását. A 20 perces kezelés általában alkáli sót tartalmazó fürdővel ér véget: alkáli sót és szódabikarbónát szórnak a lágyan örvénylő, kellemes, 34°C hőmérsékletű meleg vízzel teli kádba. Ez helyreállítja a bőr pH-ját, jelentősen segíti az egész test méregtelenítését. A kezelés után nagyon fontos az azonnali, bőséges folyadékfogyasztás és 15 perces pihenés, majd a bőrt felfrissítő zuhany.

 

Tapasztalt fesztiválozók szerint egy jó hideg sör is jót tesz másnaposság esetén. Bár tényleg segíthet a reggel ránk törő szomjúság enyhítésén, valójában azonban csak elnyújtjuk vele a regenerálódás idejét.

 

* Elérhető például a Danubius szállodák gyógy-wellness részlegein

Megosztás

Miért fontos az életvégi tervezés?

Hello Mozaik

Miért fontos az életvégi tervezés?

  • 2022.05.10

A hospice szolgáltatás a hozzátartozókkal is törődik a daganatos betegek életvégi egészségügyi ellátása során, így a beteg még életében megkönnyítheti az itt maradó szeretteinek a helyzetét.