2024. április 16.
Ez volt a lényeg a 42. héten

Ez volt a lényeg a 42. héten

Az elmúlt hét legfontosabb híreinek rövid összefoglalója.

Atrocitások nélkül zajlott a Békemenet október 23-án. Orbán Viktor felszólalása inkább volt kampánybeszéd, mint megemlékezés a nemzeti ünnepen. Az ellenzéki rendezvényeken jelentősen kevesebben jelentek meg.

 

Az amerikai Biztonsági Tanács zártajtós ülést tartott miután Észak-Korea sikeresen lőtt ki egy új, tengeralattjáróról indítható légi rakétát a hét elején.

  

A keddi, Ursula von der Leyen bizottsági elnök és a lengyel miniszterelnök részvételével lezajlott, heves vita után az Európai Parlament kijelentette: az illegitim lengyel alkotmánybíróság 2021. október 7-i döntését „az értékek és jogszabályok európai közössége elleni támadásnak tekinti".

 

Németország megerősítette a határőrizetet a Lengyelországgal közös határszakaszon, de az Ausztria felől érkezőket is alaposabban ellenőrzik a növekvő migrációs fenyegetettség miatt.

 

Alec Baldwin lelőtte operatőrét egy western forgatásán. A végzetes balesetet az okozta, hogy a kellékes tévedésből éles lőszerrel töltött pisztolyt adott a színész kezébe.

 

Dalnoki Bence nyerte a Bocuse d’Or magyar döntőjét október 21-én a Hungexpón. Bíró Lajos az Akadémia új díját, az Életmű-díjat vehette át.

 

Bergendy Péter alkotása, Post Mortem tíz díjat hozott el a világ egyik legnevesebb horror, sci-fi, akció és kultfilmfesztiváljáról, a 15. Toronto After Dark Filmfesztiválról, ahol zsűri helyett a közönség voksol. A Nemzeti Filmintézet a Post Mortemet nevezte hazánk nevében a 94. Oscar-versenyre a nemzetközi film kategóriában.

 

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A hét száma: 17.000.000
Ennyi amerikai dollárt követelnek az emberrablók a Haitin elrabolt misszionáriusokért.

Megosztás

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

Hello Világ

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

  • 2022.10.20

A BBC Earth magyar csatornáján október 30-tól látható az a lenyűgöző természetfilm sorozat, amely 6 epizódban mutatja be bolygónk olyan részeit, ahová csak a televízió segítségével juthatunk el, és amelynek látványa talán segíthet abban, hogy többet tegyünk a Föld és az élővilág megmentéséért.