2024. május 9.
A kormánypárt legyőzhető

A kormánypárt legyőzhető

Az egészségügy, a munkalehetőségek, a közbiztonság mellett az utak állapotát nevezték a Miskolc lakói a legnagyobb problémának.

Az útfelújítások kapcsán számos botrány pattant ki korábban a megyeszékhelyen. Pár éve Zsiga Marcell korábbi fideszes miskolci alpolgármester házához vezető utat újították fel az adófizetők pénzéből, de csak a politikus házáig. Ő volt az a képviselő, aki szerint meg lehet élni havi 47 ezer forintból. 2016-ban egy önkormányzati cég vezetőjének villájához vezető út újult meg.

Március végén írt ki a közbeszerzést Miskolc városa az útfeljújítások első ütemére, nyolc szakaszra. Az idei évben 1 milliárd forintot kapott a megyeszékhely kifejezetten az utak felújítására. Az összeg felhasználásáról azonban a városvezetés nem egyeztetett a képviselőkkel.

Pakusza Zoltán a polgármestertől akarta megtudni, hogy kik és milyen szempontok szerint döntöttek az felújításokról. A városvezető azt a tájékoztatást adta, hogy a városgazda tartja nyilván az utakat és állapít meg szakmai sorrendet. A jobbikos politikus szerette volna megismerni a listát, illetve a szakmai döntést előkészítő anyagokat, de ezzel kapcsolatban azt közölték vele, hogy az nem nyilvános.

Az önkormányzati képviselők minden évben benyújthatják a fejlesztési elképzeléseiket. Ám ezekről nincsen megbeszélés, egyeztetés. Pakusza Zoltán 2014 óta évente elkészítette a listáját, amelyen több utca felújítása is szerepelt. A költségvetéshez is több módosító indítványt nyújtott be, hiszen nagyon sok még a belterületi zúzalékos út a városban, de ezeket a kormánypártok rendre leszavazták.

Emiatt Pakusza Zoltán a képviselői fejlesztési alapjának egy részét az utcák felújítására költötte el. 2015-ben a Pálya, egy évvel később a Bányamécs és a Som, tavaly a Fátyolka utca felújítása kezdődhetett el, ami idén folytatódik.

A Miskolc egy-egy részét két választókerülethez tagolták néhány környező településsel együtt. Orbán Viktor az elmúlt hetekben két alkalommal is járt a térségben, hogy segítse a kormánypárti jelöltek kampányát. A borsodi 2-es választókörzetben már négy éve sem tudott a Fidesz jelöltje nyerni. Rendkívül szoros volt a választások eredménye, mindössze fél százalékon múlott, hogy a baloldal vagy a Jobbik jelöltje szerezze meg az egyéni mandátumot.

„A kormánypárt legyőzhető, a baloldal összeomlásával pedig egyértelmű lett, hogy én vagyok az, akinek ez sikerülhet” - mondta az alfahir.hu-nak adott interjújában Pakusza Zoltán.

A Jobbik országgyűlési jelöltje beszélt arról is, hogy milyen következményekkel járt a Fidesz dózerolási terve, amellyel a nyomortelepeket akarták felszámolni. Az ellenzéki politikus elmondta:

„Lebontottak néhány romos épületet, de maga a polgármester is elismerte a közgyűlésben: nem tudják, hogy a rombolók, akik onnan kikerülnek, hová mennek. A peremkerületekben élők pontosan tudják, hiszen a város északi részén, a külterületeken, a zárt kertekben szinte korlátok nélkül adja ki a szintén fideszes vezetésű kormányhivatal a lakcímkártyákat számukra. Jellemző a megjelenésük Perecesen, a Diósgyőr környéki dombokon, a Bábonyi-bércen, a Tetemvár környékén vagy akár a Lyukóvölgyben. A Fidesz nem csinált mást, mint amit egyébként már csináltak néhányszor ebben a városban: romboló emberek lakhatatlanná tesznek egy-egy lakóterületet, a romokat a város pénzéből takarítják el, a rombolók pedig továbbra is a településen maradnak.”

A jobbikos jelölt szerint foglalkozni kell az elvándorlás problémájával is. Elsősorban az alacsony bérek kényszerítik rá az itt élőket, hogy a főváros, a Dunántúl vagy éppen a külföld felé vegyék az irányt. Pakusza Zoltán elmondta, a Jobbik önkormányzati képviselői már kezdeményezték, hogy Miskolc éljen a felterjesztési jogával, vagyis azzal, hogy törvényjavaslatot terjeszthet a parlament elé, és így érje el, hogy az állami cégek ugyanazt a pénzt fizessék a miskolci, mint például a győri dolgozónak, ha ugyanazt a munkakört látják el. Hosszabb távon megoldás jelenthetne az európai béruniós kezdeményezés, amelyhez a Jobbik is csatlakozott.

Pakusza Zoltán szerint a bérek felzárkóztatásán kívül a választókerület egészségügyi ellátórendszerével is foglalkozni kell. A diósgyőri kórház megszüntetése komoly nehézséget okoz a környéken élőknek. A Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje azt is hozzátette, hogy ehhez jött még az is, hogy a fideszes többségű közgyűlés 2017 novemberében elvonta a forrást az orvosi rendelők felújításától.

A jobbikos Pakusza Zoltán rendelkezik a legmagasabb támogatottsággal

A választókerületben a Jobbik jelöltje rendelkezik a legmagasabb támogatottsággal, az egyéni képviselőjelölti preferenciával rendelkező választók 35%-a Pakusza Zoltánra szavazna, míg a Fidesz-KDNP színeiben induló Hubay György a választók 33%-ának támogatottságát tudhatja maga mögött - derül ki az Iránytű Intézet legfrissebb közvéleménykutatásából. Az MSZP-P és a DK közös jelöltjére, Dr. Varga Lászlóra 25% szavazna.

 

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.