2024. május 20.
Örülünk a stadionnak, de… - Az emberek elmondták, szerintük mi fontosabb a focinál

Örülünk a stadionnak, de… - Az emberek elmondták, szerintük mi fontosabb a focinál

Alacsony bérek, közbiztonság, egészségügy - ezek a problémák nyomasztják leginkább a Miskolcon, valamint Sajóbábony és környékén élőket.

Négy évvel ezelőtt az egyik legnagyobb küzdelem Borsod megye 2-es választókerületében volt az egyéni képviselői mandátumért. Végül, Varga László, a baloldali összefogás jelöltje nyert. Mögötte szinte holtverseny alakult ki a Fidesz és a Jobbik jelöltje között.

Az idei országgyűlési választásokon ismét Varga László indul az MSZP,-Párbeszéd és a DK közös jelöltjeként. A Jobbik jelöltje újra Pakusza Zoltán lesz. A Fidesz színeiben Hubay György küzd meg a képviselői mandátumért.

A taktikaiszavazas.hu és a V18.eu mérései szerint a körzetben Pakusza Zoltánnak van esélye a győzelemre. A Jobbik jelöltje átszavazás nélkül is a legnagyobb támogatással rendelkezik, második legtöbb voksra a Fidesz politikusa számíthat. Ha a legesélyesebbnek számító jobbikos jelölt baloldali szavazóktól is szerez szavazatokat, akkor szinte biztosra vehető a győzelme az oldal szerint.

A Miskolc egy részét, valamint Sajóbábonyt és környékét magában foglaló körzetben sokan panaszkodtak az egészségügy állapotára, az alacsony bérekre és a közbiztonságra.

A Fidesz elsősorban a diósgyőri vár és két strand felújításával, az új stadionnal, az új közlekedési eszközökkel és a közbiztonság javuló statisztikáival kampányol.

Egy nyugdíjas nő az egy százalékos nyugdíjemelésen bosszankodott. Azt mondta, hogy „nem stadionok kellettek volna, nézzék meg, hogyan néznek ki a kórházak.”

Örülni kell a stadionnak - fogalmazott egy férfi -, de a fontossági sorrend nem jó, előbb az egészségügyet kellett volna rendbe tenni.

Rengetegen panaszkodtak az óriási bérszakadékra, ami Miskolc és térsége, valamint a főváros és az ország nyugati része között tapasztalható.

"Hatalmas az elvándorlás, az elmúlt 11 évben 23 ezerrel csökkent Miskolc lélekszáma, ami komoly problémát okoz a városnak" - mondta Pakusza Zoltán.

A Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje szerint elsősorban a fiatalok hagyják el Miskolcot az alacsony bérek miatt. Sokan nem látják a jövőjüket a városban, ennek egyik bizonyítéka, hogy Salgótarján után itt a legalacsonyabbak az albérletárak. Megválasztása esetén első feladatának azt tartja Pakusza Zoltán, hogy benyújtson egy törvényjavaslatot arra vonatkozóan, hogy az állami cégek alkalmazottai, dolgozzanak az ország bármelyik részén, ugyanazért a munkáért egyforma béreket kapjanak.

Pakusza Zoltán beszélt arról is, hogy a közbiztonság nem olyan, mint ahogyan azt a fideszesek beállítják. Az ORFK statisztikája szerint az elmúlt pár évben 20 százalékkal nőtt a lakosságnál az engedéllyel tartott lőfegyverek száma, ami rávilágít arra, hogy a miskolcaik nem érzik magukat biztonságban.

„A városvezetés elbontja a nyomortelepeket, de ez inkább romeltakarítás" - vélekedett a Jobbik jelöltje hozzátéve, hogy a rombolókkal nem kezdett semmit a Fidesz. A számozott utcai telepek felszámolásával annyit értek el, hogy az ottani problémák most már a város más részein bukkannak fel. Pakusza Zoltán szerint az egészségügy intézményrendszerének fejlesztésén kívül, a legsürgetőbb lépések közé tartozik a bérek felzárkóztatásának kérdése.

Szarkahegy: lakcímkártyát kaphatnak a beköltözők

Tavaly februárban hatalmas munkagépek jelentek meg Miskolc számozott utcás részén. Akkor kezdték el a Tizenegyedik utca lerobbant házainak ledózerolását. A fideszes városvezetés még 2014-ben 117.300 négyzetméter rendbe tételéről döntött, legalábbis, ami a lerobbant házak bontását és a törmelék elszállítását illeti. Az itt élők közül, akiknek nem volt közüzemi- és bérleti díjtartozásuk, azoknak cserelakást utaltak ki.

A közbiztonság visszatérő probléma Miskolcon. A városvezetés ugyan büszke a statisztikai mutatókra, de a Frontvonalnak nyilatkozók nem érzik az óriási javulást. Egy fiatal lány a hajléktalanok és az utcán csoportokba verődő emberek miatt nem érzi magát biztonságban.

Mások a városnak olyan részén élnek, ahol elmondásuk szerint nincsenek normális utak, nincs közvilágítás és nem mernek úgy elmenni otthonról, hogy ne maradjon senki a házban, mert azonnal feltörik és kipakolják azt.

Küzdelmes négy évként értékelte Varga László a 2014 óta tartó időszakot. Az MSZP-P képviselőjelöltje elfogadhatatlannak nevezte, ami az oktatásban és az egészségügyben történik. Varga a vasgyári kórház és az sztk leépítését bírálta. Arra is emlékeztetett, hogy az országos pedagógus megmozdulások Miskolcról indultak. A társadalom szétszakítottsága is nőtt, a szegények szegényebbek, a gazdagok még gazdagabbak lettek az elmúlt években. Varga szerint javítani kell a közbiztonság helyzetén is, a kisebb súlyú bűncselekményeket az emberek már be sem jelentik.

A választókerületről további adatok érhetők el a kireszavazzunk.hu, illetve a taktikaiszavazas.hu oldalakon, a Frontvonal teljes adását pedig megtekinthetik itt:

 

 

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.